Eljárást fog indítani Magyarország ellen az Európai Bizottság a melegellenes törvény miatt

Brüsszeli források szerint ma érkezik a levél, holnap kezdetét veheti a kötelezettségszegés eljárás.

Az Európai Bizottság a magyar kormány által június 15-én elfogadott melegellenes törvényre adott válaszul jogi lépéseket indíthat csütörtökön Magyarország ellen

— írja szerda délután az AFP francia hírügynökség egy magas rangú uniós forrására hivatkozva.

Eszerint Brüsszel ma figyelmeztető levelet küld a magyar kormánynak, és csütörtökön elindítja a „szabálysértési eljárást”.

Múlt héten Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztette a magyar kormányt, hogy az EU „minden erejét beveti” annak érdekében, hogy Magyarország módosítsa vagy helyezze hatályon kívül azt a homofób törvénycsomagot, amely a Fidesz politikai szándékai szerint összemossa a melegeket és LMBTQ-embereket a pedofilokkal.

A törvény múlt héten lépett életbe a jelentős társadalmi és ellenzéki oldalról, illetve a Brüsszelből érkező tiltakozás ellenére.

Az Európai Bizottság levele a kötelezettségszegési eljárás első lépése, aminek a végén az Európai Unió Bírósága elé kerülhet az ügy, és ha Magyarország elveszíti a pert,

pénzügyi szankciókkal sújthatják.

A Bizottság emellett a 7,2 milliárd euróra vonatkozó magyar helyreállítási tervet sem hagyta jóvá, annak elbírálása minden jel szerint őszre csúszik, miközben más tagállamok várhatóan hamarosan megkapják az első összegeket.

(i24news / 444.hu nyomán)

Valódi Hírek