Egészen szürreális interjút adott Szijjártó Péter egy Fidesz-közeli szlovén újság magyarul alákérdező riporterének

Az alákérdezős interjú végig magyarul zajlott, holott a riporter szinte egyáltalán nem beszéli a nyelvet.

„Politikai természetűek a brüsszeli támadások Szlovénia és Magyarország ellen” címmel jelent meg szerda reggel az a cikk a Siol.net szlovén hírportálon, amely a szlovén Planet TV interjúját ismerteti Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel – szúrta ki a 24.hu.

A lap megjegyzi, a Planet TV-t tavaly vásárolta meg a Fidesz-közeli TV2 ötmillió euróért.

A Siol.net oldalán közölt videórészletek szerint Szijjártó Péter és a szlovén riporter „magyarul” beszélgetett az interjú során, amely így egészen szürreálisra sikerült:

a riporter egy papírról olvasta fel a magyarul előre megírt kérdéseket, amelyekre a külügyminiszter magyarul válaszolt.

A szlovén riporternek így esélye sem volt arra, hogy visszakérdezzen, hiszen

nem értette a magyar külügyminiszter válaszait.

Az „interjú” során Szijjártó Péter többek között elmondta, szerinte Szlovénia nehéz időszakban vette át az EU vezetését, miután a „világjárvány gazdasági és egészségügyi hatásai még mind itt vannak velünk”.

A külügyminisztert emellett az is aggasztja, hogy az EU-ban „eluralkodott egy olyan vitakultúra”, amely „nem az egység és az összefogás irányába vezet”. Ugyanakkor örül annak, hogy a nagyra tartott szlovén miniszterelnökkel, Janez Jansával és kormányával nagyon jó a kapcsolatuk, és bíznak abban, hogy Szlovénia sikeres tud lenni az EU-elnökségben.

A szlovén riporter ezt követően arról beszélt, hogy a szlovén és a magyar kormányt is „támadások érik” Brüsszelből, majd megemlítette a Fidesz melegellenes törvényét érintő uniós kritikákat is. Majd többszöri próbálkozás után felidézte: „néhány napja az Európai Parlament képviselőitől az a felszólítás érkezett, hogy korlátozzák Szlovénia felé az uniós kifizetéseket”.

Szijjártó szerint ezek mögött a támadások mögött az áll, hogy sem Szlovénia, sem Magyarország nem folytat liberális politikát, hanem a nemzeti érdeket helyezi az előtérbe.

A riporter ezt követően arra is rákérdezett, hogy Magyarország beszáll-e a koperi kikötőhöz vezető vasút bővítésébe, illetve az azt lebonyolító szlovén állami cégbe. Azt ugyanakkor nem említette, hogy Szlovéniában évek óta viták zajlanak a magyar részvétel miatt, így például 2017-ben Koperben demonstrációt is tartottak a magyar üzleti befolyásszerzés ellen – írja a 24.hu.

Szijjártó ezzel kapcsolatban elmondta, ők csak azt csinálhatják, amit a szlovénok nekik megengednek, vagy amire kifejezetten kérik őket.

„És mivel a Divaca–Koper vasútvonal építése köré a jelenlegi szlovén ellenzék egy elég durva politikai turbulenciát épített föl, ezért itt mi kifejezetten óvatosak vagyunk. (…)

Tehát ha van lehetőség arra, hogy akár finanszírozási, akár kivitelezési oldalon Magyarország, a magyar cégek bekapcsolódjanak ebbe a projektbe, szívesen megtesszük.

Ha nincs rá lehetőség, azt is megértjük”

– mondta Szijjártó.

Az interjú végén a riporter azt is megkérdezte Szijjártó Pétertől, hogy nyaralt-e már idén. A külügyminiszter a tavalyi adriai jachtozását nem említve elmondta:

„Még nem nyaraltam, még egyelőre dolgoztunk. Remélem, hogy augusztusban lesz módom arra, hogy a családdal kikapcsolódjunk.”

Hozzátette: Szlovénia nagyon népszerű célpont a magyar turisták körében, ezért is döntöttek arról, hogy Koperben magyar konzulátust hoznak létre.

Az interjú videós részleteit >>IDE KATTINTVA<< tudod megnézni.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek