Döntött a bíróság: Jézussal és Müller Cecíliával nem szabad viccelődni

Első fokon még lehetett.

Elnézést kért a Népszava Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselőtől, miután a bíróság másodfokon erre kötelezte egy karikatúra miatt, amit a képviselő sérelmezett.

Egy korábban a Népszavában megjelent rajz viccet csinált a koronavírus elleni „harcot” irányító Operatív Törzs jellegzetes megnyilvánulásából. A KDNP-s képviselő akkor „a sötét oldal gyűlöletének a megnyilvánulásáról” beszélt, és be is perelte a lapot.

A per tárgya Pápai Gábor alábbi karikatúrája volt, amelyen Müller Cecília és Jézus is felfedezhető:

A bíróság másodfokon bocsánatkérésére kötelezte a Népszavát, akik stílusosan a karikatúra rovatban, és azonos módon rajzolt szöveg formájában tették közzé a bocsánatkérést:

„A Fővárosi Ítélőtábla 1.PF.20.273/2021/4sz jogerős ítéletébe foglaltaknak eleget téve az alábbiakat tesszük közzé:
A XXI. Század Média Korlátolt Felelősségű Társaság, mint a Népszava című napilap kiadója, a 2020. április 28-i számában a »Krónikusok« című karikatúra közzétételével megsértette a felperes keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát. A kiadó az okozott személyiségi jogsértésért sajnálkozását fejezi ki.”

A bocsánatkérést szintén Pápai Gábor karikaturista rajzolta. A Média1-nek a karikaturista úgy nyilatkozott, hogy mivel a jogerős ítélet szerint egy olyan helyen kellett az előírt nyilatkozatot betűhíven, minden kommentár nélkül közzétenni, amely nem szöveghely, így kénytelen volt azt rajzként megvalósítani.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy első fokon még elutasította Vejkey keresetét a bíróság, arra hivatkozva, hogy az inkriminált rajz nem volt vallásgyalázó, hanem az Operatív Törzs működésére reflektált.

A politikus azonban fellebbezett, másodfokon pedig 400.000 forint sérelemdíjat ítélt meg neki a bíróság, ráadásul még a perköltséget is a Népszava nyakába varrták, mondván, hogy

megsértették Vejkey személyiségi jogait

(aki a karikatúrán nem is szerepelt).

„A Kereszténydemokrata Párt politikusának személyiségi jogai azért sérültek meg, mert a keresztény vallási közösség tagja”

— írja a Média1.

Valódi Hírek