Borul a bili: Kiderült, mennyit kerestek a nagy lélegeztetőgép-bizniszen

Elkerekedett a szemünk az összeget látva.

Egy év alatt 216-szorosára növelte árbevételét az a magyar cég, mellyel a Külügyminisztérium a legnagyobb összegű szerződést kötötte lélegeztetőgépek beszerzésére a koronavírus-járvány első hulláma idején — írta meg az Mfor.hu.

A kormány még tavaly tavasszal, az első hullám alatt vásárolt be lélegeztetőgépekből 300 milliárd forint értékben. Mintegy 16.000 darab gépet vettek, amelyek nagy részéről később kiderült, hogy használhatatlanok.

De még ha használhatóak is lettek volna: még a legrosszabb forgatókönyv szerint sem lett volna ennyi gépre szükség, illetve a gépeket kezelni tudó egészségügyi személyzet létszáma sem éri el hazánkban a 2000-et sem.

Sejthető volt, hogy valami nagy biznisz áll a háttérben: azóta rengeteg gépet elajándékozott a kormány, miután

eladni nem tudta őket,

bár a külképviseleteket megbízta a házalással.

Időközben az is kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank nemrégiben felfüggesztette egy, a tavalyi lélegeztetőgép-beszerzésben erősen érintett egyik cég, az OTT-One Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a cég könyvvizsgálója csalás gyanúja miatt felmondott.

A gépeket ráadásul egy vagyonba kerül tárolni is: a raktározás körüli nagy pénzügyi keszekuszaságban Rogán Antal neve is felmerült.

Ma tehát mintegy 16 000 készülék porosodik a raktárakban, annak csupán töredékére, kevesebb mint 1600-ra volt összesen szükség a járvány legkritikusabb időszakában is. A beszerzett mennyiség vitatott volt, ráadásul a külügy nagyon sokáig titkolta is a részleteket: ugyanúgy az egyes szerződések értékét, mint a megbízott cégek nevét — hívja fel a figyelmet az Mfor.

A lap összesítéséből kiderül, hogy az üzletelésben résztvevő tíz magyar cég közül a Fourcardinal Kft. kaszálta a bizniszen a legnagyobbat, hozzátéve, hogy fénysebességgel fejlődött a megelőző évekhez képest: értékesítési árbevételként tavaly

az előző évinél 216-szor többet könyveltek el, összesen 49,5 milliárd forint folyt be a kasszába.

Persze ráfordítások is hatalmas növekedést mutattak, hiszen anyagjellegűként 31,9 milliárd forintot számoltak el a korábbi 63,5 millió forint után. A legnagyobb tétel az eladott áruk beszerzési értéke volt, mely 31,1 milliárdot tett ki, tehát csak ez a cég csaknem

16 milliárdot

kaszált a lélegeztetőgép-bizniszen.

 

Valódi Hírek