Megszólalt a TEK Orbánék Puskás Arénába tervezett VIP-alagútjáról

Kiderült, már a megépítéskor is ellenezték az alagútépítést.

„Lehet egy ilyet építeni, nem reménytelen a dolog, de alapvetően nincs szükség erre az alagútra, mert a bejáratokat elvileg úgy alakították ki, hogy a vonuló szurkolók és egy védett személy ne keresztezhessék egymás útját”

– mondta az Indexnek Skardelli György építész, a Puskás Stadion tervezője azzal az alagúttal kapcsolatban, amit kétmilliárd forintból akarnék építeni a stadion alá.

Az építészt most azért kereste meg a lap, mert a februárban kirobbant hírek óta csend van a Puskás Arénánál tervezett VIP-aluljáró tervével kapcsolatban.

Skardelli hozzátette,

tervezéskor is felmerült az alagút ötlete, ám ezt a TEK elvetette, mondván, a védett személyek nem is fognak behajtani az épületbe.

„Akkor az volt az álláspont, hogy nemhogy egy ilyen alagútba, de még a parkolóba sem hajthatnak be a védett személyek. Úgy látták, egy ilyen alagútban fokozott kockázatnak van kitéve a védett személy, ezért ne hozzunk létre egy ilyen helyzetet” – mondta az építész.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) most a lapnak megerősítette, hogy már a megépítéskor sem javasolták, hogy protokolláris alagút épüljön a védett személyek számára.

Sőt, a mostani tervezethez sem javasolták az alagút építését.

A stadiont tervező iroda egyébként elvégezte az alagút megépítésének lehetőségét vizsgáló elemzést, de a beruházás megtervezésére nem kaptak megbízást, és Skardelli sem tud róla, hogy az alagutat tényleg megépítenék.

Mint ismert, Stummer János, a Jobbik parlamenti képviselője, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke februárban egy, a Facebook-oldalán közzétett videóban számolt be arról, hogy olyan papírt adtak a kezébe, amelyből az derül ki, hogy a Puskás Aréna alá kifejezetten a miniszterelnök számára építenének alagutat, a beruházást pedig több évre titkosítanák.

A Puskás Aréna az ügyben később azt közölte, hogy biztonságtechnikai okokból szükséges egy ötvenméteres, autós-aluljáró építése, csakúgy, mint több hasonló külföldi stadionnál.

Az ügyben Summert később feljelentette Tényi István, de a főügyészség ezt elutasította arra hivatkozva, hogy a jobbikos képviselő semmi titkosat nem mondott el.

(Index nyomán)

Valódi Hírek