Kiderült: Áprilisban az uniós és magyar csúcsot is megdöntötte az infláció Magyországon (+grafikon)

Európa-bajnokok lettünk a pénzromlás ütemében.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint áprilisban Magyarországon lett a legmagasabb a pénzromlás üteme az egész Európai Unióban – írja a Portfolio.

Az 5,2%-os éves infláció hajszálnyira megelőzi a lengyeleknél kialakult 5,1%-os mértéket, és jóval magasabb a harmadik helyen található luxemburgi rátánál (3,3%), és a negyedik helyen lévő cseh 3,1%-os ütemnél.

Forrás: Eurostat/Portfolio

A lap hozzátette

az EU-csúcsra ugró magyar inflációs adat egyébként sokéves magyar csúcsot is jelent.

A márciusi 1,7% után, áprilisban 2%-os volt az éves alapú infláció uniós átlagban. A fizetési övezet 1,6%-os rátájából pedig 1%-pontot az energiaárak ugrása tett ki, a szolgáltatások drágulása 0,4%-pontot, az alkohol és dohánytermékeké 0,2%-pontot.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy áprilisban az előző évi adatokhoz képest

5,1%-os inflációt mértek Magyarországon,

ekkora áremelkedésre utoljára 2012-ben volt példa a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa alapján.

Áprilisban az egy hónappal korábbiakhoz képest 0,8%-os áremelkedés tapasztalható. Az elmúlt időszakban a szeszes italok, az üzemanyagok és a dohánytermékek árai emelkedtek a legnagyobb mértékben, de a nélkülözhetetlen fogyasztási cikkek ára is jelentősen nőtt.

Az elmúlt évben az élelmiszerárak 2,4%-kal lettek magasabbak. A legnagyobb mértékben az étolaj drágult, ezen háztartási cikkért átlagosan 22,8%-kal kell többet fizetni.

(Portfolio nyomán)

Valódi Hírek