Elképesztő árrobbanás: Az óriási infláció miatt rámehet a gatyánk a bevásárlásra

Dübörög a gazdaság.

Áprilisban az előző évi adatokhoz képest 5,1%-os inflációt mértek,

ekkora áremelkedésre utoljára 2012-ben volt példa a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa alapján. Az áremelkedésre sok elemző számított a gazdaság lassú újraindulása miatt.

Áprilisban az egy hónappal korábbiakhoz képest 0,8%-os áremelkedés tapasztalható. Az elmúlt időszakban a szeszes italok, az üzemanyagok és a dohánytermékek árai emelkedtek a legnagyobb mértékben, de a nélkülözhetetlen fogyasztási cikkek ára is jelentősen nőtt. A fogyasztói cikkek árai az összes háztartás esetében 3,6%-kal, míg a nyugdíjas háztartások esetén 3,4%-kal nőttek.

Az elmúlt évben az élelmiszerárak 2,4%-kal lettek magasabbak.

A legnagyobb mértékben az étolaj drágult, ezen háztartási cikkért átlagosan 22,8%-kal kell többet fizetni.

A büféáruk 7,8, a rizs 7,7%, a margarin 7,5, a liszt 7,4, a száraztészta 6,8, a cukor, valamint a zöldség- és gyümölcslevek árai pedig 4,9%-kal emelkedtek 2021 és 2021 áprilisa között.

Néhány termékfajta olcsóbb lett.

A kevés kivétel közé tartozik például a sertéshús, amiért 6,9%-kal kell kevesebbet fizetni,

illetve a párizsi és a kolbász, ezek ára 1,6%-kal csökkent, a sajt pedig 1,2%-kal lett olcsóbb.

A szeszes italok és a dohánytermékek együttesen 12,2%-kal drágultak. Ha csak a dohánytermékeket nézzük, 20,1%-kos emelkedést tapasztalhatunk a jövedékiadó-növekmény miatt. A tartós cikkek átlagosan 3,4%-kal kerülnek többe, ezen belül az újonnan vásárolt személygépkocsik ára 10,4%-kal emelkedett.

A konyhai bútorokért 5,5%-kal kell többet fizetni, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A legdrasztikusabb mértékben az üzemanyagárak nőttek: 39,2%-os drágulás tapasztalható a 2020-as árakhoz képest.

Március és április között összesen 0,8%-os áremelkedést mértek, közülük az élelmiszerek 1,1%-kal drágultak. A dohánytermékek a jövedéki adó április 1-jei növekedése miatt 3,7%-kal kerülnek több pénzbe, az üzemanyagárak azonban 1,2%-kal olcsóbbak lettek az előző hónaphoz képest.

Az Erste gazdasági szakértői szerint idén 4,1%-os lehet az infláció. Szinte minden termék ára növekedett az előző időszakhoz képest, de a szolgáltatások és a lakásárak olcsóbbak lettek 2020-hoz képest.

(Népszava nyomán)

(Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Valódi Hírek