Blikk: Ledöbbent az első magyar űrhajós Németh Szilárdék debreceni „űrkatona” képzésén

Farkas Bertalan eddig nem is hallott a tanfolyamról.

Beszámoltunk róla, hogy befejeződött a Debreceni Egyetemen (DE) a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című 950 órás tanfolyam, az ezt elsőként elvégző magyar katonáknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át az oklevelet csütörtökön.

A politikus a rendezvényen a közmédiának azt mondta, tíz honvédtiszt olyan oklevelet kapott, amely feljogosítja őket arra, hogy

az űrhadviselésben Magyarországot képviseljék.

Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese pedig arról beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt száz év legnagyobb haderőfejlesztése zajlik, amihez van “politikai akarat, támogatás és költségvetés”.

A Blikk megpróbált utánajárni, hogy mi indokolja azt, hogy a debreceni egyetem katonákat képez az űrbe, ám megkeresésükre sem az egyetem, sem a Honvédelmi Minisztérium, sem Ferentz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos nem válaszolt.

A lap ezért megkérdezte az első és máig egyetlen magyar űrhajóst, Farkas Bertalant is, hogy mit gondol a hazai űrképzésről. Így derült ki, hogy

az űrhajós eddig nem is hallott a debreceni képzésről, és meglepődve fogadta az erről szóló hírt.

Farkas ugyanakkor elmondta, mindenképp tájékozódni szeretne a magyar űrkatona képzésről.

(blikk nyomán)

Valódi Hírek