Az USA szerint aggodalomra ad okot a kínai „elitképző” egyetem magyarországi terjeszkedése

Nem örülnek Kína térnyerésének.

„Nagyra értékeljük az erős kétoldalú kapcsolatokat NATO-szövetségesünkkel, Magyarországgal. A NATO-tagság lehetőséget adott Magyarországnak, hogy jelentősen fejlessze a gazdaságát, annak köszönhetően, hogy nem kell külső biztonsági fenyegetéstől tartania.

Aggodalomra ad okot a Fudan Egyetem első európai kampuszának lehetséges megnyitása, mert Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit”

– ezt írta az Amerikai Egyesült Államok diplomáciai képviselete a Magyar Hangnak arra a kérdésre, hogy szerintük jelent-e pénzügyi vagy biztonsági kockázatot Magyarország számára, és alááshatja-e a NATO-egységet az, hogy nemrég kiderült, Budapesten épül fel a sanghaji Fudan Egyetem kampusza.

Mi is megírtuk, április elején derült ki, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb felsőoktatási gigaberuházására készül a kormány. A magyar kabinet egy kínai mamutvállalat segítségével építtetné meg a sanghaji elitegyetem budapesti kampuszát.

Az 540 milliárd forintra

becsült beruházás javarészt kínai alapanyagokból és kínai hitelből valósítaná meg a kormány, amelyet a magyar kabinet törlesztene.

És éppen ma került nyilvánosságra az is, hogy a magyar felsőoktatás 70 százaléka mellett a Fudan Egyetem is alapítványi fennhatóság alá kerül. Szél Bernadett országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Tehát mi fizethetjük az 550 milliárdos beruházást, de az, ami épül belőle, magántulajdonba kerül.”

(Magyar Hang nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/04/20/kokemeny-tupontos-levelben-biralta-orban-volt-allamtitkara-a-fudan-egyetem-bizniszt

Valódi Hírek