Nincs visszaút: Most már biztosan megépül a kínai spicliképző Budapesten

Itt vannak a részletek.

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Fudan Egyetemmel kedden délután — közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást 2021. április 27-én.

A legfontosabb célokat, képzési irányokat és a budapesti kampusz tervezett helyszínét is rögzítő dokumentum a régióban egyedülálló módon egy új kínai-magyar egyetem létrehozását alapozza meg Budapesten.

A felek megerősítették, hogy a fejlesztés összhangban áll Diákváros programmal, annak terveivel nem állítható szembe

— írták a közleményben.

A közleményben az áll, hogy a megállapodás szerint a Fudan Hungary Egyetem az egyetemek közötti egészséges versennyel, neves külföldi professzorok tevékenységének becsatornázásával támogathatja a magyar felsőoktatás képzési színvonalának növelését.

Az intézmény ösztönözni kívánja a közös kutatásokat és oktatási projekteket magyar és európai egyetemekkel. A tervek szerint elinduló gazdasági, bölcsészettudományi — társadalomtudományi, természettudományi — mérnöki és orvostudományi karokon

500 oktatótól 6-8 ezer hallgató tanulhat majd.

A felek a megállapodásban megerősítették, hogy az egyetem budapesti fejlesztése összhangban áll a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Programmal, annak terveivel nem állítható szembe.

A beruházás az eredeti kormányzati szándékoknak és a Fővárosi Önkormányzattal egyetértésben elfogadott döntésnek megfelelően valósulhat meg, együttműködve a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztossal is.

A Fudan a tekintélyes nemzetközi rangsor, a QS World University Ranking szerint a világ 34. legjobb egyeteme. A sanghaji központú intézmény mintegy 4500 oktatója több mint 30 ezer hallgatót tanít, kimagasló kutatási teljesítménnyel büszkélkedhet — áll a közleményben.

Valódi Hírek