Matolcsy úgy tudja, Magyarország egy erős kölyökoroszlán, akinek Keletet kell követnie

Állatkertnek állatkert, az biztos.

Olyan európai „oroszláncsapatot” kellene nevelni, amelyben minket KIDSzingChi.hu névvel illetnek — írta Matolcsy György a Növekedés.hu-n hétfőn megjelent cikkében.

Úgy tűnik, valaki odafentről rákoppinthatott a jegybankelnök orrára, aki az utóbbi időben viszonylag bátran fogalmazott meg bírálatokat a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban. Ezekről mi is is írtunk, itt, itt és itt is.

Legutóbb még az Egyesült Arab Emírségeket állította a kormány számára követendő példaként, most de legújabb írásában már Keletet is említi.

Szerinte Magyarország fenntartható felzárkózásának mintái már nem Nyugaton, hanem

Keleten, Kelet-Ázsiában és a Közel-Keleten találhatóak.

Azt írta: a kelet-közép-európai térség kilenc országának vigyázó szemét nem Nyugatra, hanem Keletre érdemes vetnie, Dél-Korea, Izrael, Dubaj (Emirátusok), Szingapúr és három dinamikus kínai sikerváros, Sanghaj, Sencsen és Csengdu lehetnek a példaképek, mégpedig azért is, mert ezek a kelet-ázsiai és közel-keleti sikerek döntően szellemi forrásokat használnak és nem az anyagiakat.

Ez szerinte a fenntarthatóságot is szolgálja. Úgy véli, hogy Magyarország kimaradt az elmúlt 500 év tőkefelhalmozást és gazdagságot, fejlettséget és magas életszínvonalat eredményező nyugati folyamataiból, ezért kell vigyázó szemünket Keletre vetni, és amit ott látunk, azt példaként követni.

Azt írta, minden mai siker, Dél-Koreától Izraelig, Dubajtól Szingapúrig és Sanghajtól Csengdun át Sencsenig

egy különlegesen erős jövőképre épül.

A második helyen áll a jövőkép mögötti erős értékrend: a család tisztelete, az idősek megbecsülése, a tudás értékelése, a vallás, az erős nemzettudat, a közösség és a világ segítése. A harmadik helyre kívánkozik a hagyományos és a modern okos ötvözése. A negyedik forrás az új technológiák állandó kutatása, kísérletezés és játék mindennel, ami új, gyakorlatias és segíti az életet könnyebbé tenni.

Az ötödik az, hogy mindegyik sikerpélda szereplői már a kezdetektől célba veszik a világszínvonalú oktatást és végül eljutnak oda, hogy legjobb egyetemeik a világ élvonalába emelkednek. Végül, hatodik közös vonás, hogy a tehetséget már korán keresik, felfedezik és támogatják először családi körben, majd az oktatási rendszerben és közben kiépítik a közösségi tehetséggondozó intézményeket — írta.

„Legyen hát célunk egy olyan új európai oroszlán csapat felnevelése, amelyben minket KIDSzingChi.hu névvel illetnek, ami egy új nyelv, az Engkrit (English+szanszkrit) szótárában „A magyar kölyök oroszlán ereje” címszó alatt található.”

— fogalmazott.

 

Valódi Hírek