Matolcsy György megüzente Orbánéknak, merre van az előre

A jegyban elnök szerint Észtország tényleg jobban teljesít.

„Miért is ne ismerhetnénk fel azt, hogy az észtek mintegy 2,5-szer jobbak voltak nálunk a 2020 előtti évtizedben? Miért is ne keresnénk ezért a módját annak, hogy miképpen követhetnénk az észt mintát?” – kezdte a novekedes.hu oldalán hétfőn megjelent írását Matolcsy György.

A Magyar Nemzet Bank elnöke szerint 2009 és 2020 között Észtország közel 20 százalékot közeledett a fejlett európai országok szintjéhez, hiszen tíz év alatt az EU-átlag 64,6 százalékáról közel 84 százalékra zárkózott fel, náluk csak Litvánia volt sikeresebb.

Ehhez képest Magyarország hatodik helyen áll a felzárkózó országok rangsorában a maga 10 százalékpontjával. Míg Románia a harmadik helyezett a 9 kelet-közép-európai országból.

„Az észt siker a halmozott növekedést tekintve is nyomon követhető. (…) A halmozott növekedés kétharmadát a szolgáltatások adták, de az ipar is jelentősen hozzájárult a sikerhez. Szolgáltatásalapú újraiparosítást hajtottak végre, ami az IT szektorra és egy teljes körű, különösen az állami szektorra kiterjedő digitális átállásra épült” – írja Matolcsy.

A jegybank elnöke írásában részletezi: az észtek a beruházási rátát (tíz év átlagában 25 százalék feletti szinten a harmadik helyen állnak), a bérek emelkedését és a munkanélküliség csökkentését tekintve is jól állnak. Utóbbi 16 százalékról 4 százalék közelébe csökkent, míg a gazdaság termelékenysége 10 év alatt közel harmadával javult – írja Matolcsy.

„Ha ezek mellé tennénk a megfelelő magyar adatokat, akkor azt találnánk, hogy a gazdasági felzárkózás terén az észtek messze jobban teljesítettek nálunk”

– vélekedik a jegybank elnök.

Matolcsy szerint az észtek sikere több okban is keresendő. Így többek közt abban, hogy

  • „nem kaptak a nyakukba birodalmi szintű államadósságot”,
  • „erős nemzeti vízióval vágtak neki a független Észtország nagy kalandjának”
  • „nyugati integráció minden téren, teljes újrakezdés a politikában és teljes szakítás a birodalmi múlttal”
  • „a digitális forradalomra építettek”.

Mindezeknek köszönhetően átalakultak az ország intézményei és azok működése, Észtország pedig a „digitális átalakulás éllovasa lett”.

Írása végén Matolcsy közli, ahhoz, hogy Magyarország is fel tudja gyorsítani az uniós felzárkózást,

„erős jövőkép kell, jó stratégia, teljes digitális átmenet, magas beruházási ráta, tartósan dinamikus termelékenység-növekedés, bérfelzárkózás, a külföldön dolgozók hazahívása, alacsony államadósság, erős technológiai szektor, sok innováció és világszínvonalú egyetemek.

Mi lenne, ha tényleg belevágnánk?”

(novekedes.hu nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/02/11/a-hatterben-nyirja-egymast-matolcsy-gyorgy-varga-mihaly

Valódi Hírek