Matolcsy szerint Szijjártó ügyes fiú, de az újraindításhoz új kormányzati szerkezet kell

Az MNB elnöke az újraindításról írt.

Megint kaptak egy kis ejnyebejnyét a magyar gazdaságpolitika alakítói Matolcsy Györgytől — az MNB elnöke a Növekedés.hu-n fejtette ki gondolatait.

Az újraindításról szóló bejegyzésben Matolcsy úgy fogalmaz:

„Első pillanatra úgy tűnhet, hogy a magyar gazdaság újraindítása csak annyit jelent, hogy kinyitnak azok, akik korábban bezártak. De nem, az ilyen fizikai lépések mellett

valójában több újraindításra is szükség van.”

Kifejti, hogy a 2010-es éveket egy gyors és sikeres válságkezeléssel indították, és most is erre van szükség.

„Akkor a pénzügyi egyensúlyt, most a gazdasági növekedést kell először helyreállítanunk.”

— írja. Pozitív példa szerinte, hogy

„2017-2019 között a magyar gazdaság már egy gyors felzárkózási szakaszban volt, az EU-n belül az első három leggyorsabb GDP növekedési adatot felmutató tagállam közé tartoztunk.”

Hozzáteszi, hogy

„A 2020-ban elromló egyensúlyi mutatókat már 2021-ben és 2022-ben is javítani kell az előző évhez képest. Enélkül aligha lehetséges 2022 után az újabb egyensúlyi fordulat.”

Azt írja Szijjártót megdicsérve,

„A 2020-as magyar válságkezelés egyik bravúrja, hogy jelentősen bővíteni tudta a külföldi működő tőkeberuházásokat. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kitűnő munkát végzett, mert nem egyszerűen mennyiségi növekedés jellemezte a külföldről érkező közvetlen tőkebefektetések (FDI) bevonását, hanem minőségi fordulat is történt.

Ez a járműiparban ment végbe a leglátványosabban, de minden új beruházás világszínvonalú új technológiát épít be a magyar gazdaság szerkezetébe.”

Hozzáteszi:

„Hasonló fordulatokra lesz szükség az újraindítás keretében minden ágazatban, ezért az állami beruházásokat nem csupán mennyiségileg, hanem minőségileg is szükséges megújítani.

Ehhez pedig új kormányzati szerkezet és működés szükséges.”

Matolcsy szerint a

„termelékenység folyamatos javulásához minden olyan tartalékot mozgósítani kell, amit eddig nem vagy csak részben használtunk. Ilyen tartalék szép számmal akad a készleten. Erről szól az MNB 330 pontos versenyképességi programja, az 50 pontos válságkezelési és a 10 pontos újraindítási programunk.”

 

Valódi Hírek