Bepereli a Vasas Szakszervezetet a Dunaferr

A vállalat ügyvédje szerint a szakszervezeti vezetők nyilatkozatai lejáratták a Dunaferrt.

5,7 milliárd forint veszteséget okoztak a Dunaferrnek a szakszervezetek a gyár állapotáról és vezetéséről szóló nyilatkozatai, ezért perelni fog a vasmű – írja a 24.hu.

Nagy Péter a dunaújvárosi vállalat ügyvédje a hétfői sajtótájékoztatón a péntek esti gyárfoglalási kísérletről azt mondta, hogy az ukrán illetőségű Tatjana Taruta, a Dunaferrt közvetlenül tulajdonló Steelhold Ltd. egyik kisebbségi tulajdonosa maga mellé állított néhány embert a helyi Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetségből.

Az ügyvéd szerint a szakszervezeti vezetők nyilatkozatai lejáratták a Dunaferrt, ezért megingott a befektetők bizalma a vállalatban, és ennek hatására a partnerek előfizetést kértek.

Nagy szerint ez 4-5 milliárd forintos veszteséget okozott a vasmű napi működésében.

A Vasas Szakszervezeti vezetőit az orosz vezetés december végén rúgta ki azonnali hatállyal a vállalattól, arra hivatkozva, hogy “az ukrán hordákat” támogatják. A szakszervezeti tisztségviselőket ezért már a gyár területére sem engedték be.

Nagy a sajtótájékoztatón emellett azt is bejelentette, hogy

a Dunaferr előszerződést kötött a Bécsben bejegyzett kazah háttérrel rendelkező, tőkeerős Safin GmbH nehézipari céggel,

valamint új cégként bejegyzés alatt van a Safin Donau Acélipari Zrt. dunaújvárosi székhellyel.

Az ügyvéd szerint a kazah befektető szeptember óta működteti a céget, beszállítja az acélgyártáshoz szükséges alapanyagok nagy részét, de a megállapodás értelmében kész a működtetést és a két fél közötti kapcsolatot magasabb szintre emelni. Megjegyezte, hogy a szerződés végleges formája még kidolgozás alatt áll.

A Dunaferr részvényeinek 99,6 százaléka a ciprusi Steelhold Ltd-hez tartozik. A cég 50 százalék plusz 2 szavazata az orosz állami banké, a Vnyesekonombanké, míg 25 százalék mínusz két szavazat pedig az ukrán Tarutáé, illetve Oleg Mkrtchané.

Utóbbi, a kisebbségi tulajdonosi kör nevében Mikó István „zsoldoscsapattal” akarta elfoglalni a Dunaferrt péntek éjszaka. Mikó az Indexnek arról beszélt, a munkavállalók és a cég tulajdonosainak érdekeit tartották szem előtt, amikor be akartak jutni a gyárba, hiszen azt akarták megakadályozni, hogy “a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják.”

A gyárfoglalást végül a rendőrségnek sikerült megakadályozni. (A péntek esti dunaújvárosi eseményekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

(24.hu/mti nyomán)

(Kiemelt kép: mérce.hu)

Valódi Hírek