Gyárfoglalás toborzott zsoldos csapattal, rendőri készültség és fenyegetőzések — Mi történt péntek este a Dunaferrnél?

Áll a bál Dunaújvárosban.

„Az éjszaka zsoldoscsapattal akarta elfoglalni a Dunaferrt az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör”közölte a Dunaferr többségi tulajdonosa szombat reggel.

A vállalatcsoport közleményében hozzátette:

„Az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet.

A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták”.

A Telexnek Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere az esettel kapcsolatban szombaton arról beszélt, péntek este egy 50-100 fős biztonságiakból álló csoport akart bejutni a városba, ezért kb. 50 rendőr volt készültségben a Dunai Vasműnél.

Ezt az MTI-nek később a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata is megerősítette.

Közlésük szerint péntek este arról kaptak információt, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek, ezért a rendőrség intézkedéseket hajtott végre, személyeket igazoltatott és gépjárműveket ellenőrzött.

Egy esetben pedig közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt a rendőrség szabálysértési eljárást kezdeményezett.

Ezzel szemben Mikó István arról adott ki közleményt, hogy a vasműnél péntek este 500 fő volt jelen különböző biztonsági cégektől, a megbízást pedig az ISD Dunaferr legitim vezetése adta.

A Steelhold Limited meghatalmazott képviselője hozzátette, csak a munkavállalók és a cég tulajdonosainak érdekeit tartották szem előtt, amikor be akartak jutni a gyárba, hiszen azt akarták megakadályozni, hogy „a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják.”

Mikó az Indexnek adott nyilatkozatában elmondta azt is, habár az üzemig a rendőrök feltartóztatása miatt már nem jutottak el, a céljuk valóban az volt, hogy átvegyék az ingatlan területét, „hisz a megbízójuk a jogos tulaja”.

A Steelhold Limited nevében nyilatkozó Mikó hozzátette azt is, újra próbálkozni fognak, mert szeretnék érvényesíteni a megbízójuk nevét, következő alkalommal -, amelyre szerinte minél előbb sor fog kerülni –

egy még a péntek estinél is nagyobb, akár 600-800 főből álló csapattal érkeznek majd.

Az ISD Dunaferr Zrt. irányításáért lassan egy éve folyik a harc az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos között.

A Dunaferr orosz többségi tulajdonosáról, az ISD Dunaferről legutóbb 2020 végén jelentek meg azzal kapcsolatos hírek, hogy szeretné eladni a dunaújvárosi gyárat. Ez viszont komoly vitává, a cég vezetéséért folytatott harccá fajult az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos Tatjana Taruta között.

Az erről szóló, Portfolio által megszerzett levélben az aláírás nélküli, „Dunaferr vezetőség” arról írt, hogy a Dunaferrt egy ukrán kisebbségi érdekcsoport részéről „portyázó támadás érte”, és a vezetés szerint ez nagy károkat okoz a társaságnak.

A vezetőség állítása szerint Tarutáék támadó akciója miatt megijedtek a hitelezők és többen lenullázták a cég hitelkeretét, a vásárlók nem mernek megrendeléseket leadni, előleget adni. Ilyen körülmények között a Dunaferr nem tudja kihasználni kapacitásait még a korábbi 60 százalékon sem.

Az ukrán tulajdonos – aki nem ismeri el az orosz többségit – ezért már 2020 decemberében arról beszélt, ha nem történik meg a társaság jogszerű működésének helyreállítása, az rövidesen a vasmű megszűnéséhez fog vezetni.

A vasműnél 2020 során több alkalommal is csúsztak a fizetések. Októberben a dolgozók csak nettó 200 ezer forintos összegig kapták meg a bérüket, míg decemberben a több mint 4500 dolgozó sorozatban csak a fizetésük egy részét kapta meg.

Majd december közepén az orosz vezetés a Vasas Szakszervezet vezetőit is azonnali hatállyal kirúgta a vállalattól, arra hivatkozva, hogy „az ukrán hordákat” támogatják. A szakszervezeti tisztségviselőket ezért már a gyár területére sem engedték be.

Valódi Hírek