FRISS: Azonnali hatállyal kirúgta az orosz vezetés a Dunaferr szakszervezeti vezetőit

Élesedik a helyzet a társaságnál.

Habár a Dunaferr legfőbb általános vezérigazgató-helyettesének, Evgeny Tankhilevich cégvezetői megbízatása a cégkivonat adatait szerint már szeptember 30-án megszűnt, december 10-én, szerdán a Dunaferr DV Vasas szakszervezeti Szövetség választott tisztségviselőit arról értesítette, hogy a munkáltató azonnali hatállyal felmond nekik, azért,

mert szerinte a szakszervezet az ukrán hordákat támogatja

– tudta meg a 24.hu a szakszervezeti szövetség alelnökétől, László Zoltántól. A lap szerint a közleményben Tankhilevich „ukrán hordák zsákmányra éhes támadását” emlegette.

A szakszervezeti tisztségviselőket ezért már a gyár területére sem engedték be, Erre az orosz cégvezető szerint azért volt szükség, mert a Dunaferrt jogtalanul elfoglalni akaró horda, a törvényes működés helyreállítását akadályozni kívánó személyek megkíséreltek volna jogtalanul behatolnia cég területére.

Tankhilevich emellett a dolgozóknak írt levelében próbálta nyugalomra inteni őket, és leszögezte azt is, hogy a vállalat vezetői a helyükön vannak, a munka pedig tovább folytatódik.

A 24.hu beszámolója szerint az elbocsátott szakszervezeti vezetői céges mobiltelefonjait már 11 óra körül kikapcsolta a Dunaferr. A vezetők közül többen hajnal hat óta a vasmű épülete előtt toporognak, és amikor megpróbáltak bejutni, útjukat állták.

A Dunaferr munkavállalói az őszi hónapok során csak részletekben kapták meg a fizetésüket. Októberben a dolgozók csak nettó 200 ezer forintos összegig kapták meg a bérüket, míg decemberben a több mint 4500 dolgozó sorozatban csak a fizetésük egy részét kapta meg. Azaz a vasmű sorozatban harmadik alkalommal szegi meg a Munka Törvénykönyvét.

(24.hu/Portfolio)

(Kiemelt kép: Mérce)

Valódi Hírek