Nem stimmelnek a számok — Bevizsgálás nélkül adhatnak be második adagot a kínai vakcinából? (+grafikon)

A nagy Sinopharm-sunnyogás.

Már az első szállítmány Sinopharm vakcina (550 ezer adag) engedélyeztetése is elég furcsára sikerült.

Február 19-én, három nappal az érkezés után gyakorlatilag háromszor leírták a bejelentésben, hogy A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata szerint a kínai Sinopharm-vakcina megfelel a gyártói leírásnak, a magyarországi felhasználás megkezdéséhez már csak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet engedélye hiányzik.

Február 21-én nem sikerült egyértelműen kijelenteni, hogy a Sinopharm megkapta az OGYÉI engedélyét.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta: a vakcina négy gyártási tételben érkezett meg Kínából, és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) veszélyhelyzeti engedélyezését követően a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK)

gyártási tételenként kell a felszabadítást végeznie.

Ez azt jelenti, hogy minden gyártási tételből mintát vesznek, és elküldik azokat a közegészségügyi hatóságoknak tesztelésre. A forgalmazás kizárólag azután kezdődhet meg, ha a védőoltás minden tesztelésen sikerrel vizsgázott, nincsenek kivételek.

Február 24-én megkezdődött az oltás a kínai szérummal.

Innentől nincs folytatás: érkezett március 11-én és 17-én is egy 450 ezres, valamint egy 100 ezres szállítmány, ezeket be is írták az ilyenkor szokásos összegző táblázatokba, a felszabadításukról azonban semmiféle hír sincs.

Ezzel ellentétben úgy tűnik, hogy a velük való oltás megkezdődött.

Az alábbi kérdések fogalmazódhatnak meg bennünk:

  • Miért nincs még felszabadítva a március 11-én és 17-én beérkezett szállítmány?
  • Ennek ellenére hogyan is adhatnak be belőle második adagokat? Az összes beadott mennyiség bőven az eddig hivatalosan engedélyezett mennyiség fölé ment.
  • Esetleg engedéllyel nem rendelkező gyártási tételből származó oltást használnának?
  • Miért laposodott el ennyire az első adagok beadásának görbéje? Az ütemterv szerint még 500 ezer adag érkezik meg április 15-ig, a két oltás közötti 4 hetes szünetet még az egy hetes engedélyezési időt beleszámolva is lehet tartani. Ehhez képest az utolsó 3 héten az első adagként beadható maradék 50 ezer adagnak csak a felét sikerült beadni, ami hetente 10 ezer oltás.
  • Miért maradt el az utolsó héten a második adagot megkapók száma a 4 héttel korábbi első adagot megkapókhoz képest már 107 ezerrel?
  • Lehet, hogy mivel történt meg a felszabadítás, próbálták az első adagokat átirányítani második adagnak?

Bármi is az igazság, nagyon érdekes, hogy az összegző táblázat alapján 4051 ember megkapta a kínai oltás második részletét még azelőtt, hogy letelt volna az első oltástól számított 28 nap.

Kérdéseinket elküldtük az operatív törzsnek, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

 

Valódi Hírek