Ki hazudik? Ellentmondásos hírek jönnek az ózdi kórházból

Olasz helyzetről beszélt az igazgató, a hatalom szerint ez álhír.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy a kórházakban olyan súlyos a helyzet, hogy a katasztrófa medicina szabályai szerint „választani kell, kinek adják megadni az adott sürgősségi ellátást, ha egyszerre bejön 8-10 súlyos állapotú beteg”.

Tóth emellett megerősítette az ózdi kórház főigazgatójának korábbi állítását, amely szerint az intézményben olyan állapotok vannak, mint tavaly Olaszországban.

A MOSZ alelnöke erről úgy nyilatkozott, hogy több ózdi kollégája is megerősítette neki:

valóban rendkívül súlyos a helyzet. Hozzátette, hallott olyat is, hogy egyes kórházakban a 65-70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály.

Az alelnök szavaira nem sokkal ezelőtt az ATV Híradónak reagált az Országos Kórházi Főigazgatóság. Mint írták: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház intézményvezetője, Révész János március 26-án személyesen győződött meg arról, hogy az intézmény mind a sürgősségi és akut ellátást mind a covid-ellátást, mind az oltópontok működtetését saját erőforrásból megoldotta.

Az ágyak rendelkezésre állnak, az épület infrastruktúrája a betegek ellátásához megfelelő, a kórház mindeddig a személyzet tekintetében külső segítséget nem kért.

Hozzátették: az Országos Kórházi Főigazgatóság a kapacitások és az erőforrások szervezésével mindent megtesz a megfelelő betegellátás érdekében. Betegjogi szempontból hazánk az egyik legjobban szabályozott európai tagállam.

Arra a kérdésre, hogy tudnak-e olyan esetekről, hogy egyes kórházakban a 65-70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály, az OKFŐ azt közölte:

“Ez egy álhír.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság számára egy kórház sem jelezte, hogy kapacitás hiány miatt nem tudnának intenzív ellátást igénylő beteget fogadni. Az OKFŐ fenntartása alatt álló összes egészségügyi intézményben a kapacitások felhasználása dinamikusan, a felmerülő szükségletek alapján történik”.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek