Kiverte a biztosítékot a rezidenseknél Orbán „inasozása” a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint

Az elnök szerint ilyen terhelés, és áldozatos munka mellett nem csoda a felháborodás.

„A miniszterelnök múltkori rádióinterjúja kiverte a biztosítékot a rezidenseknél” – mondta a Népszavának Báthori Gergő, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor a múlt pénteken a Kossuth-rádióban tartott beszédében „inasoknak” nevezte azokat a rezidenseket, akik a kórházi Covid-ellátásban dolgozó orvosok 20 százalékát adják.

Báthori szerint jelen helyzetben nem szerencsés ez a szófordulat, különösen azért nem, mert a rezidens orvosok már a járvány kitörése óta kiemelt szerepet vállalnak a járványügyi ellátásban.

Az elnök szerint a rezidensek szakterületüktől idegen környezetben, maximális erőbedobással, extra terhelés alatt álltak helyt.

„Ilyen terhelés, és áldozatos munka mellett nem csoda a felháborodás”

– fogalmazott Báthori, aki vállalást tett arra, hogy a jövőben sorra közlik majd a rezidensek kórházi tapasztalatait, ám egyelőre vizsgálják annak a jogi lehetőségeit, hogy kórházi alkalmazottként nyilatkozhatnak-e.

Báthori beszélt arról is, hogy a kórházi ellátórendszerre nehezedő egyre nagyobb nyomás miatt

szükség lenne hivatalos „központi iránymutatásra” a betegek rangsorolására vonatkozóan.

Jelenleg ugyanis egyre szigorodó szempontrendszer alapján kell rangsorolni a különböző ellátási szinteken – például az intenzív osztályokon – a betegeket.

Így habár sokan hozzá vannak szokva a kritikus állapotban lévő, akár haldokló betegek ellátásához, a más szakterületen dolgozók viszont korábban egyáltalán nem találkoztak ilyen esetekkel, ezért tanácstalanok. Báthori szerint ezeket a szempontokat most már a betegek és hozzátartozók számára is világossá kellene tenni.

Az elnök hozzátette, sajnos „vannak betegek, akiket nem lehet minden erőfeszítés ellenére sem megmenteni”, ilyen esetekkel most már naponta találkoznak.

Nem szerencsés így kezdeni a rezidens éveket” – jegyezte meg Báthori.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek