Orbán Viktor bejelentette, meddig hosszabbítja meg a járványügyi korlátozásokat

Idén vakcinát hoz a húsvéti nyuszi?

Orbán Viktor pénteken a szokásos heti rádióinterjúján vett részt a Kossuth rádióJó reggelt, Magyarország!” című műsorában. A közvetlenül az operatív törzs soros üléséről érkező miniszterelnök bejelentette, hogy

további egy héttel meghosszabbítja a kormány a jelenleg hatályos járványügyi intézkedéseket.

A műsorban Orbán ismertette az adatot, amely szerint 1174 ember van a járvány következtében lélegeztetőgépen, így a jelenlegi helyzet nem alkalmas a szabályok enyhítésére. Az elmúlt 24 órában 213 ember halt meg a koronavírus okozta szövődményekben, ami az eddigi legmagasabb szám az operatív törzs által ez idáig közzétett napi adatok alapján.

Lélegeztetőgép nélküli kórházi kezelésre is minden eddiginél többen szorulnak: több mint 9000 embert látnak el hazánkban kórházakban koronavírus-fertőzéssel. Mindennek ellenére a miniszterelnök szerint több mint 11.000 szabad kórházi ágy van, így nincs kapacitáshiány, de az nem biztos, hogy van elég orvos és ápoló, akik a nagy tömegben érkező újabb betegeket el tudnák látni.

Az orvostanhallgatókat és a rezidenseket folyamatosan oltják, és vezénylik őket az egészségügyi intézményekbe, hogy a kapacitás megfelelő eloszlását biztosítsák. Arról beszélt, hogy felelős magatartással és az oltásokkal rövidesen túl lehet az ország a járványon.

Azt is elmondta, hogy jó esély van arra, hogy az iskolák újranyithatnak, azonban arról nem beszélt, hogy erre mikor kerülhet sor. A szakemberektől azt hallotta, hogy összefüggés van a túlsúlyosság, valamint a cukorbetegség és a koronavírus súlyos lefolyása között.

Kifejezte, hogy tisztában van azzal, hogy milyen nehéz jelenleg a kis- és középvállalkozásoknak, de tartsanak ki, mert a következő év „erős és bőséges lesz”.

Az operatív törzs már előkészíti a fokozatos újranyitás részleteit, amelyet 2-2 és fél, 3-3 és fél, valamint 4 millió ember beoltása után fognak elindítani.

Orbán elmondta, hogy az a tervük, hogy minden héten 4-5-ször több embert oltsanak be, mint amennyien megbetegszenek. A lazításokhoz az első lépést akkor tudják megtenni, amikor minden 65 év felettit beoltanak — a kérdés, hogy ez mennyire reális. Az első lazítások bevezetésére még nincs időpont.

Arról is beszélt, hogy egyszerűbb lett volna a jelenlegi intézkedéseket egy héttel meghosszabbítani, azonban a környező országok adatait is figyelik, és szerinte egy hét alatt sok minden változhat. „Egy hét alatt sok minden történhet. A húsvét az húsvét. A lányokat, asszonyokat beoltjuk…öööö…meglocsoljuk!” — poénkodott.

Húsvétra külön járványügyi eljárás lép majd életbe, erről a jövő héten fog beszélni. A jelenlegi adatok alapján már másfél millió ember van beoltva, és azt tervezik, hogy

a betegségen frissen átesettek, valamint az oltási igazolvánnyal rendelkezők bizonyos intézkedések alól mentesülni fognak.

A „baloldalt” arra kéri Orbán, hogy hagyják abba az oltásellenes kampányt, mert emberéletek kerülhetnek veszélybe. Szerinte nagy csalódás volt a brüsszeli vakcinabeszerzés, és emiatt egész Európában dörmögő mondatokkal illetik az uniót, ő azonban nem fogja „szarkupacnak” nevezni az EU-t, mint a németek.

A vidéki oltópontokkal kapcsolatban elmondta, hogy nem azokból van kevés, hanem vakcinákból, és minden más „álhír„. Arról is beszélt, hogy rossz lelkiállapotban van Európa, és

az újraindításkor szükség lesz az egyházra és a művészekre, hogy begyógyítsák a sebeket.

A Néppárttal kapcsolatban kifejezte, hogy a migráció okozta az első törést a bizalomban. „Most beesett a világjárvány, és ahelyett hogy segítenének bennünket, folytatják a nyüstölést, szabályzatot módosítanak.. az egész méltatlan, célszerűtlen, ilyenkor az a legjobb, ha az ember veszi a kalapját” — mondta a miniszterelnök.

Az olasz radikális jobboldallal, Salvinivel és a lengyel kormánypárttal, a PiS-szel újjá szeretnék szervezni az európai jobboldalt.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy közösen tervezik a jövőt.

(24.hu/hvg/Index)

 

Valódi Hírek