Orbán hamarosan Turkesztánba utazik a Türk Tanács informális csúcstalálkozójára

Kazahsztán magyarországi nagykövete szerint Magyarország a szervezet minden előnyét élvezi.

Egy hét múlva, március 31-én a kazahsztáni Turkesztánba, a Türk Tanács következő, informális csúcstalálkozójára utazik Orbán Viktor – derült ki abból az interjúból, amit Zsanibek Abdrasov, Kazahsztán magyarországi nagykövete adott a Magyar Nemzetnek.

Abdrasov elmondta, ez egy informális találkozó lesz, amit azzal a céllal szerveznek, hogy bemutassák a helyreállított Turkesztán városát.

„Orbán Viktor már többször járt a térségünkben, de a déli régiónkba és Turkesztánba most először utazik, és biztos vagyok benne, hogy érdekes lesz számára ez a vizit”

– mondta a nagykövet, aki hozzátette azt is, nagyon hálásak Magyarországnak, amiért a Türk Tanács európai irodát kapott Budapesten.

„Eredetileg a csoport kulturális-humanitárius együttműködésként indult, de fokozatosan gazdasági aspektusokkal bővül ki. Magyarország jelenleg még megfigyelő tagként is gyakorlatilag teljes mértékben élvezi a szervezet minden előnyét”

– vélekedett Abdrasov.

Mint ismert, a magyar kormány 2016-ban 1,4 milliárd forintért vásárolta meg a Budakeszi úti Ybl-villát, majd nem sokkal később a Magyar Művészeti Akadémiának ajándékozta. A Türk Tanács az iroda épületét 2019 októberében kapta meg ingyen és bérmentve, illetve csaknem félmilliárd forintba került az adófizetőknek az iroda fenntartása, illetve a teljes személyzetének bére.

Frissítés: Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte, Orbán Viktor március 30-án Üzbegisztánba utazik hivatalos látogatásra. Itt megbeszélést folytat Savkat Mirzijojev államfővel a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről, de az aktuális világpolitikai kérdések is szóba kerülnek, mindenekelőtt a koronavírus-járvány elleni küzdelem és a válságból való kilábalás lehetőségei.

A tervek szerint Orbán másnap utazott volna Turkesztánba, a Türk Tanács informális csúcstalákozóját viszont a járványhelyzetre való tekintettel online videokonferencia formájában tartják meg március 31-én.

(Magyar Nemzet nyomán)

Valódi Hírek