Kiderült: A lakosság több mint fele beoltatná magát a koronavírus ellen

Újabb csúcson az oltási hajlandóság.

Közvélemény-kutatást készített az Ipsos a magyar népesség oltási hajlandóságáról. A jelenlegi adatok alapján az első alkalommal került 50% fölé a lakosság oltási hajlandósága.

Az oltatni kívánók mellett az oltást ellenzők aránya is nőtt, a bizonytalanok aránya pedig csökkent. Az oltási hajlandóságot 1000 fős mintán mérték. Érdekesség, hogy

ellentétes tendenciát mértek az idősebbek és a fiatalabbak körében:

a 40 év felettiek esetében nőtt az oltatni kívánók aránya, az annál fiatalabb korosztályban ezzel szemben az oltást elutasítók aránya nőtt.

Mindennek ellenére folyamatosan csökken a vírus okozta megbetegedésben elhunytak átlagéletkora.

Az oltást elutasítók aránya a 30 év alattiak körében a legmagasabb, 56%-os.

Ez két százalékponttal magasabb, a legutóbbi felmérés eredményéhez képest. Ezzel szemben ebben a korosztályban 32% élne az oltás lehetőségével.

A legnagyobb arányban a 60 év felettiek élnének a vakcináció adta lehetőséggel: 65%-uk mond igent az oltásra,

és csupán 29%-uk utasítja el azt. A legnagyobb arányban a 40 és 49 év köztiek esetében nőtt az oltási hajlandóság az előző felméréshez képest: 14%-kal többen oltatnák be magukat, mint legutóbb.

Hasonlóan az oltatni kívánókéhoz, az oltásra regisztráltak esetében is az idősek az oltáspártibbak. A 60 éves vagy annál idősebb korosztály 52%-a regisztrált az oltásra, a 30 év alattiaknak pedig mindössze 33%-a élt a lehetőséggel.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek