„Akkor hívjak mentőt, ha a halálomon vagyok, mert nem tudnak ellátni” — Rémtörténeteket mesélnek az emberek az összeomlott egészségügyről

Az új egészségügyi szolgálati jogviszony megpecsételte a betegellátás sorsát.

„Ha van 100 repülőgépem, de csak 20 pilótám, akkor valójában 20 repülőgépem van”

— ezzel a találó hasonlattal érzékelteti a valaszonline.hu műsorában Álmos Péter a magyar egészségügyi ellátórendszer legnagyobb problémáját:

Rengeteg lélegeztetőgépet felhalmoztunk, de nincs szakember, aki kezelje azokat.

„Az egészségügy összeomlását nem úgy kell elképzelni, hogy mindenhol bezárnak a kórházak, és a betegek kint kopogtatnak. Ilyen is lehet, de inkább az fordulhat elő, hogy akiket felvettek, azoknak az ellátási minősége romlik.

Ezt mutatják a tavaszi adatok Olaszországból. Amikor az ellátórendszer túlterhelődött, a halálozás rendkívüli módon megugrott. […] Arról is futott be hozzánk információ, hogy van olyan magyar kórház, ahol nincs idő és energia arra, hogy hasra fordítva lélegeztessék a pácienseket.”

A helyzet az ország minden pontján kezd egy katasztrófafilmre hasonlítani, mióta az Orbán-kormány életbe léptette az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Nem túlzás azt állítani, hogy a magyar egészségügy az elmúlt 50 év legkritikusabb, legnagyobb leterheltséggel járó napjait éli.

Ellátatlan betegek, órás várakozás még kiemelten súlyos eseteknél is, sorban felmondó dolgozók.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke, Daróczy-Gaál Ágnes elmondta: Hiába áll rendelkezésükre 50 intenzíves ágy, ha csak 15 betegre elég a személyzet. Ha a maradék 35 ágyra is felveszik a betegeket, azzal rontják a többi beteg esélyeit.

Minél magasabb valakinek a pontszáma az úgynevezett scoring (pontozási) rendszerben, amely többféle kritérium alapján áll össze, mint például életkor, alapbetegségek vagy a potenciális életkilátások, annál inkább esélyes, hogy meg tudja kapni azt a 30-35 százalékos túlélési esélyt, amit egy átlagos Covid-betegnek meg tudnak adni, amennyiben gépre kapcsolják

– tette hozzá.

Bár az operatív törzs buzgón tagadja, hogy olyan súlyos lenne a helyzet, hogy beteg és beteg között kéne dönteniük, Kásler Miklós azért elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.

Reddit-hozzászólók osztják meg tapasztalataikat a koronavírus miatt kialakult egészségügyi helyzetről és összeomlásról:

Valódi Hírek