MOSZ alelnök: Hamarosan 2-3 ezer ember lesz lélegeztetőgépen, őket már nem tudjuk ellátni

Erről valahogy nem szólnak az operatív törzs sajtótájékoztatói.

A két héttel ezelőttihez képest csaknem háromszorosára nőtt a gépen lévők száma, akkor itt 2-3 ezer olyan ember lesz, akinek lélegeztetőgép-igénye lenne — mondta a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke, Daróczy-Gaál Ágnes orvos az ATV Híradójának pénteken.

Az egészségügy jelenleg annyira leterhelt, hogy

„Feltölthetjük mind az 50 ágyat betegekkel, ennek az lesz az eredménye, hogy 50 ágyon fog 50 beteg feküdni 2-3 százalékos túlélési eséllyel”

— fogalmazott Daróczi-Gaál.

Az orvos kiemelte, hogy hiába áll a rendelkezésükre 50 intenzíves ágy, ha csak 15 betegre elég a személyzet. Éppen ezért, ha a maradék 35 ágyra is felveszik a betegeket, az

a többi beteg esélyeit rontja.

„Amíg a 15 főre elegendő személyzetnél azt mondhatjuk, hogy 15 embernek adtunk 30 százalék túlélési esélyt, minden egyes további beteg felvételénél a meglévőktől elveszünk további 2-3 százalékot”

— mondta.

Daróczi-Gaál megerősítette az úgynevezett „triázsolás” módszerének az alkalmazását is. Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai kollégiumának vezetője beszélt arról az RTL Klub csütörtöki Híradójának, hogy

egy triázs-csapat méri fel az ellátható betegek esetleges életkilátásait, illetve hogy kik legyenek azok, akik mindenképpen kapjanak életmentő ellátást.

A szakember elmondta: Ebben a szinte katasztrófahelyzetben nem az életkor vagy az érkezési sorrend számít.

“Van olyan idős ember, akinek jobbak az életkilátásai, mint mondjuk egy fiatalabb, krónikus betegnek, akinek például szenvedélybetegsége volt.”

— fogalmazott. Ennek a gyakorlatnak a létezését az operatív törzs pénteken tagadta.

A MOSZ alelnöke úgy nyilatkozott az ATV-nek:

„Most vagyunk ennél a 900 fölötti létszámnál a teljesítőképességünknek centire a határán. A dolgozók átoltottsága azon nem fog javítani, hogy az oltatlan dolgozó ugyanúgy maximum 5 lélegeztetőgépen lévő emberre tud figyelni, mint az oltott dolgozó, tehát nem feltétlenül látom az összefüggést. Attól, hogy valakit beoltanak még nem válik szupermenné.”

Hozzátette, ha ilyen ütemben telítődnek a kórházak, akkor

hamarosan 2-3 ezer ember lélegeztetésére lesz szükség.

Őket már nem fogják tudni ellátni — mondta. Kiemelte, hogy a kezeltek átlagéletkora is napról napra csökken.

A riportot >>ITT<< tudod megnézni.

(ATV nyomán)

(kiemelt bejegyzés: abcnews.com)

 

Valódi Hírek