Kiderült: Pintérék állnak a múlt hétvégi oltáskáosz mögött, tesztelni akarták a kiértesítési rendszert

Kiküldték az adatokat, majd később azok megsemmisítését kérték.

Az Országos Kórházi Főigazgatóságról (OKFŐ) érkezett az a 74 ezer reménybeli oltakozó nevét tartalmazó oltási lista, amely a múlt hétvégén óriási kavarodást keltett a magyar oltási programban és a kormány kommunikációjában egyaránt – derült ki a 24.hu cikkéből.

Mint írják, információik szerint a 2020 végén létrehozott OKFO főigazgató-helyettese, Takács Péter volt az, aki ellátta aláírásával azt a 74 ezer ember nevét tartalmazó listát, amit minden kórházba elpostáztak, majd ő volt az is, aki arra kérte a kórházakat, hogy töröljék az adatokat.

A 24.hu birtokába került kör-email szerint ugyanis a Pintér Sándor belügyminiszter vezette OKFŐ elsődleges szándéka az volt, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján

101 kórház, klinika és más fekvőbetegellátó intézmény 301 oltóhelyére rendeljék be lakóhely szerint az oltásra kijelölt és sms-ben értesített embereket.

Emellett, ha a rendszer működött volna, a két nap alatt másodlagos szándékként szerették volna azt is felmérni,

milyen a lakosság együttműködő hajlandósága abban az esetben, ha nem a háziorvos értesíti őket az oltás lehetőségéről.

A tömeges oltás lebonyolításáról szóló levélhez két Excel-fájlt csatoltak. Egyik azt tartalmazta, hogy az egyes intézményeknek hány kiértesítettet kell fogadnia, és ehhez hány oltópontot kell felállítani.

Illetve a fájl tartalmazta a kiválasztottak nevét és személyes adatait – így a TAJ-számát, a telefonos és elektronikus elérhetőségét, valamint a lakcímét – tartalmazó listát is.

A 24.hu információi szerint viszont Takács nem sokkal később levélben azt kérte a kórházaktól, hogy

semmisítsék meg a dokumentumot, töröljék véglegesen és visszavonhatatlanul az adattáblát.

Mi is beszámoltunk róla, hogy az elmúlt hétvégére 74 ezer ember oltását hirdette meg az Operatív törzs az AstraZeneca vakcinájával. Pénteken azonban óriási káosz ütötte fel a fejét a rendszerben: volt, akit úgy értesítettek sms-ben a második oltásról, hogy az elsőt nem sokkal azelőtt kapták meg, másokat pedig 100-150 kilométerre a lakóhelyüktől hívták be az oltásra.

Az oltáskáoszt a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában maga Orbán Viktor is elismerte, így nem sokkal később az Operatív törzs bejelentette, későbbi időpontra halasztják a hétvégi tömeges oltást. Ennek ellenére az értesítettek közül végül volt olyan, aki szombaton mégis elment az oltópontra és meg is kapta a vakcinát.

Az ügyben Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke nemrég vizsgálatot indított, miután a kaotikus jelenetek után panaszbeadvány érkezett hivatalához.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek