MOST ÉRKEZETT: Technikai hibák miatt leállították a tömeges oltást

Akkora volt a zűrzavar, hogy összeomlott a rendszer.

Elképesztő káosz ütötte fel a fejét az oltási rendszerben. Sokakat pár nappal az első koronavírus-vakcina beadása után értesítettek, hogy mehetnek a második dózisért. Mindezt annak ellenére, hogy a részleges védettség kialakulásáig nem telt el a szükséges idő.

Ennek ellenére vannak olyanok is, akik hiába krónikus betegek, hetek óta várják az értesítést, hogy megkaphassák az oltás első dózisát. A fejetlenséggel kapcsolatos körülményeknek a 444 utánajárt.

Az egyik pusztaszabolcsi háziorvosnak 3 páciense kapott értesítést arról, hogy megkaphatják a második vakcinát, mindezt nem sokkal az első dózissal való beoltás után. Az orvos szerint a beoltottakat nem törölték abból az adatbázisból, amelybe az első oltás előtt kerülnek a regisztrált polgárok.

Vannak olyanok is, akiknek más vakcinát kínált fel a rendszer, mint amit az első alkalommal kapott az illető. Előfordult, hogy az elsőként Sinopharmmal beoltott jelentkező másodjára AstraZenecát kapott volna.

Sokaknak nagy távolságokat kellene megtenniük az oltópontokig, holott a saját lakóhelyükhöz közelebbi helyszínek is elérhetők. Az egyik piliscsabai, mozgássérült házaspárt — azonos lakhelyük ellenére — különböző oltópontokra hívtak: míg egyiküket Ceglédre, másikukat Budapestre rendelték be.

A 444 egyik puszatahencsei olvasóját a két és fél órányi úttal elérhető Nagyatádra, hozzátartozóját pedig a lakhelyüktől másfél órára található Siklósra hívták. Közülük egyikük fogyatékkal élő testvérével közös telefonszámról regisztrált, és nem derült ki, melyiküket hívták be.

A legdrasztikusabb példa, hogy valakit a Pest megyei Tatárszentgyörgytől 265 kilométerre fekvő Nagykanizsára hívtak.

Hivatalosan az oltási terv alapján jelenleg a 60 év alatti krónikus betegek vakcináztatása zajlik az AstraZeneca oltóanyagával. Ennek ellenére van olyan krónikus beteg, aki még mindig nem kapott értesítést, miközben párját — akivel egy időben regisztráltak — már jóval korábban beoltották.

A problémák hírére Orbán Viktor reagált a ma reggeli Kossuth rádiós interjújában.

A miniszterelnök elmondta, hogy „az egész rendszert le kell állítani„,

a rendszerben található adatokat pedig felül kell vizsgálni.

A koronavírusról szóló kormányzati tájékoztató oldalon leírták, hogy „{a}z erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad„. A mostani hétvégére 70 ezer 60 év alatti krónikus beteget hívtak be, így az ő oltásukra majd csak egy későbbi időpontban lesz lehetőség.

Az oldalról nem sokkal később azonban törölték ezt a hírt.

Frissítés: Az Operatív törzs a pénteki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy technikai problémák miatt elmarad az AstraZenecával történő tömeges oltás a hétvégén. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

(444.hu/Telex)

Valódi Hírek