Bréking: Jóváhagyta a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját a EU

Újabb megbízható nyugati vakcinával bővül a kínálat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön engedélyezésre javasolta a Janssen Pharmaceutica koronavírus elleni vakcináját – jelentette be z ügynökség a Twitteren.

A hivatalos engedélyt az Európai Bizottság fogja megadni, de innentől ez már csak formaság, így a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája után egy negyedik oltóanyaggal is folytatódhat az oltás az Európai Unióban.

A belga Janssen anyavállalata, az amerikai Johnson & Johnson április 1-jétől meg is kezdi a vakcinák szállítását az uniós tagországokba.

Az EMA már december 1-jén megkezdte a Janssen vakcinájának a folyamatos vizsgálatát, a cég január 29-én tette közzé a harmadik fázisú klinikai vizsgálatai első eredményeit, majd február 16-án nyújtotta be az uniós engedélykérelmet. Ezt bírálta el mostanra a gyógyszerhatóság.

A Janssen vakcinája egy vektorvakcina, azaz nem magát a koronavírust vagy az immunválaszt kiváltó tüskefehérjéjét, hanem csak az azt kódoló gént juttatja be a szervezetbe, méghozzá egy vektorba építve.

A vektor itt egy másik fajta vírus: egy adenovírus, amit szaporodásra képtelenné tettek, így teljesen ártalmatlan.

Ez szállítja be az utasításokat, amelyek alapján már maga a beoltott szervezet állítja elő a tüskefehérjét, hogy az megtanítsa az immunrendszert a koronavírus elleni védekezésre.

Ugyanilyen elven működik az AstraZeneca vakcinája is.

(via Telex)

Valódi Hírek