Németek, franciák és dánok markoltak rá a Moderna vakcinákra, amelyekről Orbánék lemondtak

Szemesnek áll a világ.

A németek, dánok és franciák fogják megkapni azokat a Moderna vakcinákat, amelyeket a magyar kormány nem igényelt — írta meg a Szabad Európa pénteken.

Amint arról a Nyugati Fény is beszámolt, nemrégiben kiderült, hogy a kormány a Magyarországnak járó Moderna vakcináknak csupán a felét hívta le.

Az Európai Bizottság még novemberben hagyta jóvá 80 millió adag Moderna vakcina lekötését és további 80 millió opciós megvásárlását. Az opciót decemberben le is hívták, így ez összesen 160 millió adag Modernát jelent.

Magyarország ebből az összesítés szerint 1,744 millió adagot vett, de lakosságarányosan

3,5 millió adagot is lefoglalhattunk volna.

Később többféle magyarázat is született a kormány részéről, először maga Orbán Viktor fogalmazott úgy a fenti állításokra, hogy „szamárság”, hogy nem hívtak le minden vakcinát, amire Magyarország jogosult.

Később azt mondták, hogy azért hagytak bent több mint másfél millió Modernát, mert az drága (a Sinopharm vakcina árának egyébként a felébe kerül), aztán Dömötör Csaba államtitkár előállt egy harmadik verzióval.

Az uniós vakcinabeszerzési megállapodás alapján, ha egy ország mégse kéri a lakosságarányosan neki járó vakcinák egy részét, azt

a többi ország megveheti.

A lap szerint a megmaradt oltások egy közös alapba kerülnek, erre pedig az érdeklődő országok ajánlatot tehetnek.

Azt, hogy pontosan mely országok kérték a vakcinákat, amelyekről a magyar kormány lemondott, az EU nem árulta el a Szabad Európának, viszont az uniós járványügyi hivatal honlapján követni lehet, mely országokba eddig mennyit szállítottak le a Modernából.

Eszerint pedig nagyon valószínű, hogy

a németek, a franciák és a dánok csaptak le a megmaradt oltóanyagokra.

A németeknek a Moderna vakcinájából elméletileg csak 30 millió járt volna, de a friss adatok szerint már 50 millióra van szerződésük.

A dánok kétmillióról hatmillióra tudták növelni a részesedésüket. A Politico adatai szerint ezen felül a franciák is érdeklődtek már a megmaradt vakcinák iránt.

Hogy tényleg ezek az országok kapják-e a megmaradt vakcinákat, azt a szállítási adatokkal később bizonyítani is lehet.

(Szabad Európa nyomán)

 

Valódi Hírek