Feleannyi nyugati vakcinát kértek Brüsszeltől Orbánék, mint amennyit lehetett volna

Van még kérdés?

Izrael szerdán 5000 adag Moderna-oltóanyagot ajánlott fel Magyarországnak, ám a Moderna az uniós vakcinabeszerzési programnak is a része, ezért abból Magyarország lakosságarányosan is vásárolhat.

A Telex csütörtökön azonban megírta, hogy

az uniós keretből lekötött mennyiség csupán a fele annak, amennyi az ország rendelkezésére állt volna.

„És negyede annak, amit egy újabb megállapodás alapján összesen leköthetnénk.”

— írja a lap.

Az Európai Bizottság még novemberben hagyta jóvá 80 millió adag Moderna vakcina lekötését és további 80 millió opciós megvásárlását. Az opciót decemberben le is hívták, így ez összesen 160 millió adag Modernát jelent.

Magyarország ebből az összesítés szerint 1,744 millió adagot vett, de lakosságarányosan

3,5 millió adagot is lefoglalhattunk volna.

Februárban az EB újabb szerződést kötött további 150 millió adag Modernára, illetve opciót írt alá még 150 millióra 2022-re.

Arra, hogy a jelenleg rendelkezésre álló Moderna-mennyiségnek miért csak a felét kötötte le a kormány Magyarország számára, nem válaszolt a Miniszterelnökség, hona a Telex több ízben is érdeklődött erről.

Ne feledjük, hogy a kormány mindeközben folyamatosan támadja Brüsszelt, az orosz és kínai vakcina beszerzését, a külön ezek engedélyezésére hozott rendeleteket pedig azzal indokolják, hogy a brüsszeli szállítás lassú.

A kínai vakcinára számítások szerint 50 milliárd forint körüli összeget költhetett a kormány, az orosz oltóanyag árát azonban nem árulták el.

(Telex nyomán)

 

Valódi Hírek