Orbán szerint most mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk

A harmadik hullám veszélye pedig nagyon nagy.

Péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat. Eszerint Magyarországon az elmúlt 24 órában 3093 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 110-en elhunytak. Jelenleg 4024 főt ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 352-en vannak.

A miniszterelnök az adatokkal kapcsolatban hozzátette, ezek önmagukban sem jó számok, de a tendenciájuk különösen rossz.

„Egy nagyon veszélyes pillanatban vagyunk”

– jelentette ki Orbán, aki amellett, hogy megerősítette Müller Cecília tegnapi kijelentését, amely szerint Magyarországon is elkezdődött a járvány harmadik hulláma, hozzátette azt is, szerinte ugyanakkor a magyar egészségügy kivételesen erős, az elmúlt egy évben semmi sem volt ekkora erőpróbának kitéve.

„Ma reggel hatkor jelentették, hogy ha hirtelen húszezer helyre lenne szükség a koronavírus-járvány miatt, meg tudnák oldani”

– mondta a kormányfő, aki úgy vélekedett, a magyar egészségügy tartalékai jelentősek.

Orbán közölte az eddig beoltottak számát is: eszerint jelenleg 391 ezer ember kapta meg legalább az oltás első dózisát, ez – mint mondta – a számítások szerint hamarosan 441 ezer lesz. Március elejére 1 millió 225 ezer, míg április elejére 2 millió 582 ezer beoltott emberrel számolnak.

A kínai vakcinával kapcsolatban, amelyből hét elején érkezett meg az első 550 ezer adag Magyarországra, azt mondta,

„Mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk”.

Orbán szerint az országos tiszti főorvos annyit mondott, hogy a Sinopharm-vakcina dokumentációjának tanulmányozása „jól halad”, és ő úgy látja, hogy a járványügyi szakemberek megfeszített munkával dolgoznak.

A napokban elindult nemzeti konzultáció kapcsán a miniszterelnök arról beszélt, hogy a baloldal nyíltan megtagadta az együttműködést és túl messzire ment a parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén. Úgy fogalmazott, „sistergett a gyűlölet körülettem a parlamentben”.

Ugyanakkor szerinte a konzultáció – amit becsületből ő is ki fog tölteni – azt a célt szolgálja, hogy minél több embert bevonjanak a döntéshozásba, mert csak így lehet jó döntéseket hozni. Közlése szerint egy nap alatt már 120 ezren töltötték ki a kérdőívet, amelynek részleteiről ebben a cikkünkben írtunk.

(telex/24.hu nyomán)

Valódi Hírek