Megérkezett a kínai vakcina dokumentációja, állítja Müller Cecília (+videó)

Sejtelme sincs, mikor kezdhetik meg a Sinopharm-oltóanyag használatát.

Még nincs itt az ideje a járványügyi korlátozások feloldásának, mivel az elmúlt hetekben nem csökkent a fertőzöttek száma, sőt hosszú idő után először nőtt is az újonnan regisztrált betegek száma – közölte Müller Cecília az operatív törsz szerdai tájékoztatóján.

Ráadásul a szennyvízmintákban is kimutatták, hogy

több nagyvárosban is emelkedett a vírus örökítőanyagának koncentrációja,

mely a járvány újbóli fellángolását helyezi kilátásba – tette hozzá.

A tisztifőorvos elmondta, ugyan a legtöbb ország ide-oda ugrál az enyhítések és szigorítások bevezetése között, Magyarország következetesen az óvatos nyitás híve. Hangsúlyozta,

csak akkor nyerhetjük vissza valamennyire a szabadságunkat, ha kialakul a nyájimmunitás.

A napi járványügyi adatokat is ismertette Müller: 1548 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 391 170 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 931 főre emelkedett.

A gyógyultak száma jelenleg 299 989 fő, az aktív fertőzötteké pedig 77 250 fő. 4014 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 321-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília beszélt a különböző mutánsokról is. Elmondása szerint a Magyarországon eddig csak a brit mutációt fedezték fel. A legfiatalabb beteg 6 éves, a legidősebb 94. Hozzátette, úgy tűnik, a szigetországból érkezett variáns fogja átvenni a helyét az eddig ismert koronavírusnak.

A tisztifőorvos szerint noha a brit mutáció fertőzőbb, mint elődje, nem okoz annál súlyosabb megbetegedést.

A dél-afrikai és a brazil vírusvariációt még nem mutatták ki nálunk, ezekkel szemben elképzelhető, hogy kevésbé hatásosak a vakcinák – mondta.

Müller megismételte, fontos, hogy az oltási tervnek megfelelően haladjunk a vakcinációval. Tegnap megérkezett Kínából a Sinopharm vakcinájának első adagja.

A kínai ellenszerrel kapcsolatban Müller nyomatékosította: Megérkezett a dokumentáció is, ezt a szakemberek tanulmányozzák.

Fontos, hogy aki meghívást kap, ne mulassza el az oltakozási lehetőséget – hangsúlyozta. Az eheti tervben folytatódik a legidősebb korosztályok oltása a kórházi oltópontokon a Pfizer és a Szputnyik vakcinájával, a háziorvosok pedig oltják a kevésbé idős, krónikus betegséggel rendelkező embereket.

Öröm az ürömben, hogy az idei influenzajárvány elmaradt.

Müller szerint ez is a járványügyi intézkedések sikerességét példázza.

Újságírói kérdésre a tisztifőorvos elmondta: nem lehet kérni, hogy valakit az otthonában oltsanak be, erre valóak az oltópontok. Azonban, ha valaki nem tud kimozdulni a lakásából, akkor a háziorvosa dönthet úgy, hogy házhoz megy.

A kérdések közt szerepelt, hogy az autoimmun betegeknél termelődik-e elegendő ellenanyag, van-e olyan, hogy valakinél nem hatásos a vakcina. Ezt nagyon nehéz megmondani, erre nincs még elegendő információ. De önmagában

az autoimmun betegség esetén sem ellenjavallt a vakcina – magyarázta a tisztifőorvos.

Több médium is arra volt kíváncsi, mikor kezdődhet meg a kínai oltóanyag alkalmazása. Müller mindenkitől türelmet kér, tanulmányozzák a vakcinát és annak dokumentációját is.

Valódi Hírek