Kásler az Európai Uniót kutyázza, mert nem küldtek rögtön hatmillió vakcinát

Milyen jó, hogy vannak portyázóink!

Magyarországon a koronavírus elleni vakcinákkal beoltottak aránya már elérte a 3 százalékot, ami meghaladja a 2,7 százalékos európai átlagot — írta Kásler Miklós a Facebookon pénteken.

Hozzátette, hogy ha a kormány vakcinabeszerzésre tett erőfeszítéseit nézzük, akkor ez az arány még ennél is jobb lehet. Megjegyezte:

a brüsszeli vakcinabeszerzés bizonytalan és hosszadalmas,

ezért is fontos, hogy a magyar kormány tájékozódik egyéb beszerzési lehetőségekről.

Azt írta: a szóba jöhető oltóanyagok esetében

„a magyar szakhatóság elvégzi a szükséges vizsgálatokat, a megfelelő dokumentációkat áttekinti, és akkor adja ki az engedélyt, ha a vakcina hatásos és garantáltan biztonságos.”

Ebből akár arra is következtethetünk, hogy az orosz és a kínai vakcina beszerzése után további országok oltóanyagaira is igényt tarthat a magyar kormány. Erre utal még Orbán Viktor péntek reggeli, a Kossuth rádióban elejtett megjegyzése is arról, hogy a „portyázóknak” a kamionról leesett vakcinák esetében is résen kell lenniük.

A vizsgálatokkal és az engedélyezéssel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az OGYÉI úgy adta ki az orosz vakcinára a részleges engedélyt, hogy azt nem is vizsgálta, csupán az orosz hatóságok által kiadott dokumentációt tekintette át.

Később az is kiderült, hogy a tesztelt és a tömeggyártásra szánt vakcinák nem egyeznek, több szakértő is otthagyta az OGYÉI-t.

A kínai vakcina engedélyezésével már nem vacakolt annyit a kormány:

Szijjártó Péter külügyminiszter gyakorlatilag egy személyben dönt arról, hogy milyen vakcina kerülhet magyar forgalomba.

Kásler posztját itt tudod elolvasni:

 

Valódi Hírek