Kunetz Zsombor: Szijjártó dönt arról is, hogy kinek és milyen adagolásban adják be a kínai vakcinát

Kiírtuk magunkat a fejlett nyugati kultúrák közül.

A jogszabály, amely immár lehetővé teszi, hogy a Kormány saját hatáskörben, szakemberek bevonása nélkül hozhasson be az országba bármiféle gyógyszert, vagy oltóanyagot, kiírja Magyarországot a fejlett nyugati kultúrák közül — írta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő legújabb Facebook-bejegyzésében pénteken.

Kifejti, hogy az OGYÉI vezetése eddig sem volt független, mert a főigazgatót az EMMI nevezi ki, de ennek ellenére az alsóbb szinteken maradt a szakma és a szakmai hozzáértés.

Erre azonban mától nem lesz szükség,

„mert a rendelet szerint a gyógyszerészeti államigazgatási szerv (ez az OGYÉI) az állami egészségügyi tartalék kezeléséért felelős szerv kérelmére (ez az ÁEEK, ami megszűnik és helyét az Országos Kórházi Főigazgatóság veszi át) engedélyezi a koronavírus elleni gyógyszer/oltóanyag behozatalát és alkalmazását.”

Akkor is, teszi hozzá, hogyha a szer egyetlen uniós országban sem kapott engedélyt. Az oltóanyagnak csupán annak kell megfelelnie, hogy a világ három országában már használták, amelyből minimum egy uniós tagjelölt (tehát nem tagállam), és egymillió emberen már alkalmazták is.

A feltételek meglétét pedig a külügyminiszter ellenőrzi.

„Ez azt is jelentheti, hogy például olyan gyógyszer/oltóanyag is bekerülhet az országba, amit szudáni, haiti és albán alkalmazás során egymillió embert érintett, ezt utóbbit pedig nem bármely tudományos szakfolyóirat közli le, hanem a külügyminiszter néz utána.

Ahogyan nem szükséges semmiféle tudományos bizonyíték sem a gyógyszer/oltóanyag hatékonyságának, biztonságának alátámasztására, azt az OGYÉI a kérelem alapján engedélyezi.” — írta a szakember.

Ezen kormányrendelet elődjében még az szerepel, hogy az OGYÉI a benyújtott kérelem alapján engedélyezheti a behozatalt és az alkalmazást. Az új rendelet azonban

gyakorlatilag kötelezi az OGYÉI-t az engedély kiadására.

A rendelet értelmében a kormány azt is megmondhatja a hatóságok beleszólása nélkül, hogy milyen adagolásban és ki kaphat a vakcinából, teljesen függetlenül annak javallatától vagy ellenjavallatától.

„Tehát a rendelet szerint a kormány még akár a gyártói utasításokat is felülírhatja a mindenható és tudó szerepében. „ — fogalmazott Kunetz.

A teljes bejegyzést itt tudod elolvasni:

Valódi Hírek