Nem vizsgálta az OGYÉI az orosz vakcinát, az engedélyt az orosz hatóságok eredményei alapján adták ki

Zsákbamacska.

El sem kezdődött a Szputnyik V hazai klinikai vizsgálata, amit Kásler Miklós decemberben jelentett be — tudta meg a Népszava.

Mi is beszámoltunk arról, hogy egymillió embernek elég, kétmillió adag vakcina beszerzéséről írt alá szerződést Oroszországban Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken. Az első hónapban hatszázezer, a másodikban egymillió, az utolsóban pedig négyszázezer adagot szállítanak majd.

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója arról beszélt a kormány propagandacsatornájának, hogy

bár az intézet szerdán megadta a vészhelyzeti felhasználási engedélyt az orosz vakcinára, nem indulhat meg vele azonnal az oltás.

Ha befut egy adag vakcina, annak minden egyes gyártási tételéből mintát vesz az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), hogy megvizsgálja azt. Ez a munka két-három hétig tart. Ezalatt a szakemberek részleteiben azt nézik meg, hogy az adott szer megfelel-e a korábban leírtaknak. Csak ezt követően lehet vele az oltást megkezdeni — mondta.

Az orosz vakcinából decemberben kaptunk összesen 6000 dózist a harmadik fázisú klinikai vizsgálat elvégzéséhez, erről Kásler Miklós számolt be.

Arról, hogy a vizsgálatot elvégezték-e, vagy hogy mi lett a 6000 dózis oltóanyaggal, azóta sincs hír. A 3000 fős vizsgálat elindítását úgyszintén bejelentették még decemberben, de sem arról, hogy ez elindult-e, vagy ha nem, akkor lefújták-e, nem érkeztek hírek azóta. Pénteken az OGYÉI a Népszava erre irányuló kérdésére azt írta:

„A hazai kutatás engedélyezéséhez szükséges dokumentumok benyújtását megelőzően megérkeztek az OGYÉI-hez az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb, interim (köztes) eredményei is, amelyet több tízezres populáción végeztek, a beérkezett adatok pedig alátámasztották az intézet pozitív értékelését.”

Ez lényegében azt jelenti, hogy az engedélyt az orosz hatóságok eredményei alapján adták ki.

A lap más forrásokból úgy értesült, hogy a 6000 adag oltóanyag a mai napig az NNK fagyasztójában van, és az oltási program keretében fogják majd felhasználni.

Orbán Viktor pénteki Kossuth Rádiós interjújában elmondta, hogy a 60 év feletti krónikus betegek, a rendvédelmi szervek tagjai (ide tartoznak a kormánytagok is), és a krónikus betegséggel nem rendelkező idősek beoltása után lehet majd lazítani a korlátozásokon.

Ez körülbelül hárommillió embert jelent, ennek egyharmadát fedezi az április végéig érkező orosz vakcina.

(Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu)

 

Valódi Hírek