Így sanyargatja a kormány az értelmiséget: Siralmas bérek a felsőoktatásban

800 forint – ennyit keres egy egyetemi tanársegéd óránként.

Mesterszakos diplomával, nyelvvizsgával, folyamatban lévő vagy lezárt doktori tanulmányokkal. Ez az összeg nem csak a diplomások átlagos órabérétől marad el, de akár diákmunkásként is többet lehet keresni.

A nettó 147.000 Ft-os fizetés ellenére az elvárások nagyok.

„Kutatnak és publikálnak, hallgatókat oktatnak, szakdolgozati témavezetők. Kis túlzással ők dolgoznak a legtöbbet az egyetemi oktatásban, miközben ezzel a fizetéssel még banki hitelt sem tudnak felvenni, annyira alacsony a bevételük”

— mondta az Eduline-nak Dráviczki Sándor, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke.

A fenntartóváltásra kiszemelt egyetem dolgozóit a béremelés ígéretével próbálta meggyőzni az alapítványi intézménnyé alakulás előnyeivel az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete már tavaly ősszel kérte az innovációs tárcától, hogy az állami fenntartásban maradó intézmények munkatársai is kapják meg a beígért béremelést.

Többek között azt szeretnék elérni, hogy az egyetemi-főiskolai oktatók órabére ne lehessen alacsonyabb 1300 forintnál.

Az oktatók bérét utoljára 2016-2018 között emelték 3 lépésben – ennek hatása azonban ma már nem érezhető.

„A korábbi tárgyalásokon arról volt szó, hogy a tervek alapján 2021 januárjában és 2022 januárjában lesz egy 15-15 százalékos béremelés, méghozzá az összes felsőoktatási intézményben”

– mondja az FDSZ elnöke. Azonban néhány hete tájékoztatta őket az államtitkárság, hogy leghamarabb 2021 szeptemberében lehet szó béremelésről, ennek pedig kormányzati döntés a feltétele.

Az egyetemi oktatók úgy vélik, hogy béremelés nélkül néhány éven belül komoly problémák lehetnek a felsőoktatásban, ugyanis az oktatók korfája egy fordított piramishoz hasonlít – nagyon magas az idős dolgozók aránya.

A fiatal kutatok és oktatók egy részét elszívja a versenyszféra, másokra pedig külföldi felsőoktatási intézmények csapnak le.

Dráviczki Sándor szerint a bértábla „teljesen bedugult”, ha valaki érettségivel alkalmaznak az egyetemen, ugyanannyit keres, mint aki két diplomával, 30 éve teszi ugyanezt. A szakszervezet kidolgozott nekik is egy bértáblát, amelyek az iskolai végzettség és a munkában töltött évek mellett a munkakört is figyelembe veszik.

Javaslatuk szerint a legalacsonyabb bruttó bérnek is el kell érnie a 170.000Ft-ot.

(eduline.hu nyomán)

 

Valódi Hírek