Rémálom vár a nőkre? Évekkel emelkedhet a nyugdíjkorhatár, ha ez tényleg megvalósul

Fontos változások lehetnek a nők nyugdíjazása kapcsán: eltörölhetik a Nők 40-programot?

Sajtóértesülések szerint

Nők 43+ néven jövőre vezethetik be

a Nők 40 új változatát – foglalta össze a Blikk.

Változásra 2024-ben a nyugdíjakban egyelőre nem lehet számítani, így a nyugdíjkorhatár is várhatóan marad. Ahogy megírtuk, nem lesz viszont nyugdíjprémium sem a rossz kormányzati döntések okozta gazdasági helyzet miatt.

2011 óta működik a nők korkedvezményes nyugdíjprogramja

A Nők 40 program keretében 2011 óta

negyven év szolgálati idővel nyugdíjba vonulhatnak

azok a nők is, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt. Ezt hivatalosan azzal a szándékkal vezette be a kormány, hogy a fiatalabban nyugdíjba menő nagyszülők majd segítséget tudnak nyújtani a családoknak, ezzel megkönnyítve a kisgyermekes dolgozó szülők életét.

Az utóbbi években nem emelték a nyugdíjkorhatárt, 2022-től a 65. év betöltése, és legalább húsz év szolgálati idő kell a nyugdíjba vonuláshoz a főszabály szerint.

Fontos változások lehetnek 2025-ben: de vajon tényleg eltörlik a Nők 40-programot?

Jövőre bevezethetik a Nők 43+-t, emellett januártól pedig a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító idők között

nem veszik figyelembe

a szakmunkásképzésben, a felsőoktatásban eltöltött, egyébként szolgálati időként elismerhető éveket a jogosultság meghatározásakor – írta a Hitelforum.hu.

Azt is részletezték, hogy a tanulmányi időszakok közül csak

  • a szakmunkástanuló kötelező nyári gyakorlatát,
  • és a szakközépiskolai tanuló biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban eltöltött nyári gyakorlatát

lehet beszámítani.

A nyugdíjkorhatár már változott, de vajon más is fog?

A nők korkedvezményes nyugdíjazása kapcsán azért tartanak sokan a Nők 43-tól vagy a Nők 43 plusztól, mert bevezetésekor a Nők 40-et a 62 éves nyugdíjkorhatárhoz igazították, ami most már 65 év (így általánosan elmondható, hogy aki 1960-ban született, arra a 65. év betöltése utáni nyugdíjazás vonatkozik, azaz 2025-ben mehet nyugdíjba).

Az eddigi adatok szerint

minden második nő

ezzel a kedvezménnyel vonul nyugdíjba. Tehát nem 65 évesen, hanem a 40 éves szolgálati viszony betöltésekor. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy nő 18 éves kora óta áll munkaviszonyban, 58 évesen nyugdíjba mehet.

Az új nyugdíj-megállapítások körülbelül 30 százalékát teszi ki évente a Nők 40-kedvezménnyel nyugállományba vonulók. 2011 és 2020 között 298 ezer nő választotta a Nők 40 programot. Az előrejelzések szerint a következő években további 233 ezer nő él majd ezzel a lehetőséggel – írta Farkas András nyugdíjszakértő a Portfolio cikkében.

2021-ben a Nők 40-re elkülönített összeg már meghaladta a 300 milliárd forintot, idén pedig 467 milliárd forintot különítettek el. A jövő évre várhatóan ez az összeg eléri az 500 milliárd forintot – hívta fel a figyelmet.

Valódi Hírek