A felsőoktatás szétveréséért felelős államtitkár szerint fel kell kavarni az egyetemek állóvizét

Persze politikamentesen.

Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos szerint fel kell kavarni a hazai felsőoktatás állóvizét, mindezt úgy, hogy az egyetemeket “nem szabad politikai bozótharcok kereszttüzébe állítani”.

Az egykori alkotmánybíró a Magyar Nemzetnek adott interjújában ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta, szó sincs róla, hogy a vagyonkezelői alapítványok létrehozásával a politika bevonul az egyetemi világba. Épp ellenkezőleg:

az egyetemi autonómia nő azáltal, hogy a kuratóriumokban a tudományos élet és az üzleti szféra szereplői is bekerülnek.

Stumpf azért is fontosnak tartja a modellváltást, mert szerinte az új rendszerrel vissza lehetne hozni a magyar felsőoktatási intézményeket a világ élvonalába, mert az utóbbi időben jócskán lecsúszott a színvonal még Közép-Európához képest is.

Hozzátette: természetes, hogy “ahol változás indul, ott az emberekben keletkezik egyfajta félelem, bizonytalanság”, ezért

“tudatosítani kell az érintettekben, hogy a most létrejövő alapítványok közérdekűek és közcélúak”.

Jóslata szerint a modellváltásnak köszönhetően a Corvinus egyetem néhány éven belül Közép-Európa első öt legjobb egyeteme közé kerülhet. Ez valóban nagy teljesítmény lenne, hiszen az intézmény jelenleg az 500 legjobbnak tartott egyetem közé sem fért be.

A Corvinuson kívül fényes jövő állhat az agráregyetem és a az Állatorvos-tudományi Egyetem, sőt még a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem előtt is – akik állítólag önként jelentkeztek az átszervezésre – legalábbis az államtitkár szerint.

Stumpf állítja, hogy a modellváltásnak nevezett privatizáció egyáltalán nem kötelező.

„Ha az intézmények kérik, és a szenátus megszavazza, akkor a kormány nyitott az egyeztetésekre”.

Az egyetemi modellváltás egy hosszabb ideje zajló folyamat, amely ellen elsők közt szólalt fel a Színház-és Filmművészeti Egyetem. Az SZFE mellett több felsőoktatási intézményben is ellenállást váltott ki a tervezett átszervezés mind az oktatók, mind a hallgatók részéről, sikertelenül.

Ezeken a példákon keresztül is látható, hogy az államtitkár állításával szemben mennyire nyitott a kormány a modellváltással kapcsolatos esetleges tárgyalásokra.

(Magyar Nemzet nyomán)

Valódi Hírek