FRISS: Megvan, hol lesz a független SZFE utódjának új helye

Az önkormányzat támogatja a független oktatást és kultúrát.

Január közepén jelentették be az SZFE oktatói és hallgatói egy független, kreatív alkotóműhely létrehozását, mely a Vidnyánszky Attila által tönkretett egyetemtől függetlenül működve „lehetőséget biztosít majd az egyetem nemrégiben felmondott és a közeljövőben távozó oktatóinak, hogy alternatív keretek között tovább dolgozzanak a diákjaikkal.” Ezzel

„demokratikus keretek közé átmentve a 155 éves szellemiséget”.

Az erzsébetvárosi önkormányzat pedig beállt a kezdeményezés mögé és bejelentették: hogy egy nyitott alkotóműhelyről és kulturális központról szóló pályázattal a Damjanich utca 4. szám alatti, felújított épület bérleti jogát a Várkonyi Zoltán Alapítvány nyerte el, mely mögött az SZFE kormányzati megszállása ellen tiltakozók állnak.

Az épület kulcsát Niedermüller Péter polgármester adja át hétfő délután.

Az önkormányzat úgy látja:

„ezzel Erzsébetváros egy tehetséges, kreatív és bátor művészcsapatnak ad otthont;

azoknak a diákoknak, és tanároknak, akik harcoltak az egyetem autonómiájáért, és nem fogadták el a hatalom által rájuk erőltetett modellváltást és új vezetést”.

A közlemény szerint az alapítvány fő törekvései közt szerepel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hagyományainak ápolása, szellemi örökségnek továbbvitele. Ehhez pedig előadásokat, kurzusokat, vetítéseket és könyvbemutatókat is tartanak majd, mindezt a kerületi iskolákkal és óvodákkal együttműködve.

Az új közösségi hely a tervek szerint egy nyár végi nyitófesztivállal mutatkozik majd be.

Valódi Hírek