FRISS: A Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemen is megszavazták a modellváltást

Szaporodik az alapítványi egyetemek száma.

Tegnap beszámoltunk arról, hogy a Semmelweis Egyetem Szenátusa elfogadta az egyetem alapítványi fenntartásba kerülését. Ma újabb két egyetemmel gyarapodott az alapítványi fenntartású, de állami felügyeletű egyetemek száma: a pécsi és a szegedi egyetemeken is megszavazták a javaslatot.

Szegeden 29 igen és 16 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett, Pécsen 29 igennel, 9 nemmel és 1 tartózkodással

hagyták jóvá az előterjesztést. Az SZTE-n minden más egyetemnél szigorúbb kritériumokhoz kötötték a modellváltást, ilyen például, hogy

a szenátus jogköreit nem kurtíthatják meg az újonnan felálló rendszerben.

Szabó Gábor, az SZTE korábbi rektora, a tárgyalódelegáció vezetője elmondta, hogy amennyiben bármely feltétel sérül, az egyetem kihátrál a kormánnyal kötött megállapodásból. A jelenlegi rektor, Rovó László szerint azonban

nehéz helyzetbe kerülhet az egyetem, ha nemet mond a modellváltásra.

A PTE-n is viták voltak, ugyanis sokan sérelmezték a véleményezésre adott rövid időt, valamint a modellváltással járó bizonytalanságokat. Ennek ellenére a többség egyetértett abban, hogy a jelenlegi helyzet sem fenntartható, és a mostani „egy soha vissza nem térő alkalom” lehet.

Elsőként 2019 nyarán a Budapesti Corvinus Egyetem került állami fenntartásba. Azóta az állam sorra szervezi ki újonnan alapított, kormányközeli vagy kormánypárti felügyelők által ellenőrzött alapítványokba a magyar egyetemeket.

(hvg.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek