Stumpf István annyira hisz az egyetemek modellváltásában, hogy az egész életpályáját kockára tette érte

Reméljük, megérte.

Igen jelentős kísérletbe kezdett a magyar kormány azzal, hogy belevágott a történelmi léptékű átalakítási folyamatba — mondta el az InfoRádiónak Stumpf István, aki február elsejétől koordinálja a magyar egyetemek modellváltását.

A kormánybiztos a héten már személyesen utazik le a Szegedi Tudományegyetemre tájékozódni, és nem zárkózik el a társadalmi vitától sem.

Hozzátette: komoly kihívásnak tekinti, hogy az alkotmánybírói munka után ezen a területen kell helytállnia, bár nem érte meglepetésként a feladat.

Kiemelte: arra törekszik, hogy mindenki számára egyértelmű és világos legyen a modellváltások célja. Szerinte voltak ugyan sikeres egyetemi kiugrási kísérletek, és vannak területek, amelyekben a hazai egyetemi oktatás világszínvonalú, de nem szabad figyelmen kívül hagyni hogy

„a teljesítmény-visszatartás és a középszer hatása rendkívül erős, és minden változásnak ellenáll.”

Elmondta, hogy amennyiben a jelenlegi struktúra maradna, nem nőne az egyetemek versenyképessége, éppen ezért a modellváltásokat nemzetstratégiai kérdésnek tartja.

Ha nem hinne benne, nem tette volna kockára az egész életpályáját — mondta.

Szerinte az irány az, hogy a magyar egyetemek nyissanak a piac felé, és hogy legalább Közép-Kelet-Európában meghatározó legyen a magyar felsőoktatás.

Megjegyezte, hogy a modellváltások ellenzői az egyetemi autonómia csorbulásától tartanak, ő viszont

nagy híve a függetlenségnek, illetve a szabadságnak, amit az oktatók az oktatásban megkapnak.

Ezért abban bízik, hogy megteremthető a piac, az egyetemek és az állam egyensúlya. Stumpf szerint mindenki érdekelt lesz abban, hogy versenyképes egyetemeket hozzanak létre, ahova jó tartozni, és amelyek emelik az adott régió identitását.

(Infostart nyomán)

(kiemelt kép: dehir.hu)

 

Valódi Hírek