Orbán: Jövő héten érkezik a kínai vakcina, nagyon hálásak vagyunk a Kínai Népköztársaságnak a segítségért

A miniszterelnök részt vett a 9. Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón.

„Bár eltelt egy egész év, jelenleg pontosan ott tartunk, ahol tavaly tavasszal: az egész világ olyan terméket szeretne vásárolni, amelynek kínálata messze elmarad a keresletétől. Ami egy évvel ezelőtt maszk és lélegeztetőgép volt, az most az oltás” – mondta Orbán Viktor a kilencedik Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón, amit ezúttal a járványra való tekintettel online tartottak meg.

A kormányfő úgy vélekedett,

jelenleg a magyar polgárok élete és gazdaság fellendülése a tét, ezért „konstruktívabb kelet-nyugati együttműködésre van szükségünk, mint valaha, a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján”.

Orbán szerint Magyarország hálás a Kínai Népköztársaságnak és személyesen Hszi Csin-ping elnöknek minden segítségért ebben a kihívásokkal teli időszakban.

„Mi, magyarok támogatjuk a szabad és tisztességes globális kereskedelmet, amelynek ma nagyobb jelentősége van, mint valaha. Minél kevesebb akadály gátolja a gazdasági és kereskedelmi együttműködést, annál gyorsabban talpra állhat a gazdaságunk” – mondta.

A miniszterelnök emellett megköszönte azt is, hogy a magyar szakértők meglátogathatták a vakcina gyártási helyszíneit és konzultálhattak a kínai szakemberekkel.

„Nagyon megnyugtató jelentéseket kaptam küldöttségünktől, amelyek tapasztalatai alapján nemzeti szabályozó hatóságunk kiadta a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt.

Nagyra értékeljük a kínai hatóságok kontstruktív hozzáállását, amelynek köszönhetően aláírhattuk az oltóanyag megvásárlására vonatkozó szerződést” – jelentette mi a kormányfő, aki arra számít, hogy az első adag vakcinaszállítmány már a jövő héten megérkezik Magyarországra.

Orbán Viktor a csúcstalálkozón beszámolt arról is, hogy a járvány nem akadályozta meg Magyarországot abban, hogy eleget tegyen kötelezettségvállalásainak a 17 + 1 keretrendszerben: a Belgrád és Budapest közötti modernizált vasútvonal tervezése folyamatban van, hasonlóan a budapesti Fudan Nemzetközi Egyetem előkészítéséhez.

(via mti)

Valódi Hírek