Megvan, melyik budapesti telket vette meg az állam az új kínai egyetemnek

Az egyetem alapító okiratában a kommunizmus eszményeit éltetik.

Az új atlétikai centrummal szemben, a Kvassay híd túloldalán épülhet meg a kínai Fudan Egyetem budapesti kampusza. Az azonban egyelőre nem világos, hogy mely épületeket kaphatja meg az egyetemi kampusz a Nagyvásártelep, a Kvassay Jenő út, valamint a Ráckevei Duna-ág által határolt területről.

A telket a magyar állam vásárolta meg a kínai egyetem számára. Korábban már írtunk róla, hogy a magyar kormány fillérre pontosan meghatározta az új egyetemi kampusz vásárlására fordítandó összeget, amely összesen több mint 821 millió forintra rúg.

Az épületegyüttes a korábban olimpiai célokra szánt csepeli diákváros tervezett helyére kerülhet. A területen korábban mintegy 8500 férőhelyes kollégiumi, rekreációs és sportcélokra szánt infrastrukturális beruházások fognak megvalósulni, az új városnegyed a „Budapest Diákváros” nevet fogja kapni.

A területen ingatlanberuházást is terveztek, amelynek során lakó- és irodaházak épültek volna. Mostanra azonban már szinte biztos, hogy az erre a célra szánt területet kaphatja meg a Fudan egyetemi kampusznak. Másra is maradhat még hely, ugyanis a terület 130 hektáros.

Az építkezések első ütemében a Nagyvásártelep épületegyüttese újulhat meg, amely a diákváros kollégiuma lesz. A beruházás tervezője a Vitézy Dávid vezette Budapesti Fejlesztési Központ.

Az műemléki védelem alatt álló épületegyütteshez tartozik egy 10 ezer négyzetméteres csarnok és egy 6000 négyzetméteres irodaház, amelyeket egy tér köt össze a Duna-parttal. A tervpályázatra olyan műveket vár a BFK, amelyek az épületegyüttes tervezett funkcióit beépítik a környezetbe, és a fenntarthatóság szempontját is figyelembe veszik.

A sanghaji Fudan Egyetem Magyarországra települését a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezte 2018-ban, a CEU elüldözéséért folytatott küzdelem időszakában. Az egyetem várhatóan 2024-ben kezdheti meg budapesti működését, és bár eleinte csak mesterszakos képzések indulnak majd, a tervek szerint a későbbiekben 5-6000 hallgatót fogadhatnak majd 5 karon.

A Fudan Egyetem jelenleg a 34. helyen szerepel a világ legjobb egyetemeit szemléző rangsorban. Ennek ellenére figyelmeztető jel, hogy

a hosszú évtizedek óta pártállami vezetésű Kínában tavaly lecserélték az egyetem alapító okiratában a szabad gondolkodás és a demokratikus vezetés alapelvét. A helyét klasszikus államszocialista fogalmak, valamint a Kínai Kommunista Párt elsőségének hangsúlyozása vette át.

(Népszava nyomán)

(kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)

Valódi Hírek