Palkovics László az egyetemek modellváltásáról: „Higgyék el nekem, ezek az aranyévek lesznek”

A pénzelosztás szerinte politikamentesen fog zajlani.

Az elmúlt hetekben négy magyar egyetemen, így a szegedi, pécsi, debreceni, illetve a Semmelweis Egyetemen is megszavazták a modellváltást, így az intézmények alapítványú fennhatóság alá kerültek.

Orbán Viktor legutóbb a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában beszélt arról, bízik abban, hogy a következő évtized „lokomotívja” a tudomány, kutatás és felsőoktatás lesz, ezért a kormány a következő egy-két évben 1500 milliárd forintot fog befektetni az egyetemekbe.

Palkovics László innovációs miniszter minderről az atv.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott, a pénzelosztás politikamentes lesz, a pénzekhez pedig nemcsak a modellváltó egyetemek fognak hozzájutni. Palkovics szerint még a kormánnyal nem szimpatizálók körében is egyértelmű kell legyen, hogy a kormánynak fontos a felsőoktatás.

„Higgyék el nekem, ezek az aranyévek lesznek az elkövetkezendő időszakban az egyetemeknek”

– fogalmazott a miniszter, aki beszélt arról is, hogy a miniszterelnök Stumpf Istvánt nevezte ki kormánybiztosnak, így február elsejétől a volt alkotmánybíró fogja felügyelni és koordinálni az egyetemek modellváltását.

Palkovics szerint „szép feladatot” kapott Stumpf, aki

„intellektuálisan egy nagyon magas szinten lévő ember, egyike azon jogtudósoknak, akiknek van egyetemi múltja, és akik szabadon tudnak gondolkodni.”

A miniszter emellett azt is egyértelművé tette, hogy az egyetemi klinikák „mindenfajta álhírekkel szemben” az egyetemek részeként a fenntartói rendszerben maradnak, illetve ezentúl is a magyar egészségügyi és közellátási rendszer integráns részei lesznek.

„Ha az a kérdés, hogy ki lesz a klinika épületének a tulajdonosa, természetesen az egyetem, illetve az egyetemen keresztül a fenntartó alapítvány” – jelentette ki Palkovics.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek