Orbán Viktor a kínai vakcinában bízik a legjobban

És elárulta, mennyiből indítják újra a gazdaságot.

Orbán Viktor leadta a szokásos interjúját a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című reggeli műsorában pénteken.

Elmondta, hogy többen felvetették neki, hogy a kijárási tilalom határidejét ki kellene tolni este 10 órára, de most a vakcinabeszerezésen dolgoznak, és amíg nincsen elég vakcina, addig alkalmazkodni kell a vírushoz.

„Szabadulnánk már, de fájó szívvel kell igazat adni a szakembereknek, hogy ne áldozzuk fel azt a három hónapot, lecseréltük a szabad életünket fél szabadra, ha lazítunk, semmibe hullanak az eddig elért eredmények” — fogalmazott.

Hozzátette, hogy míg más országokban gyakran változnak a szabályok, nálunk november óta ugyanazok az intézkedések vannak életben.

A tiltás ellenére kinyitni szándékozó vendéglátósokkal kapcsolatban felmerült egy francia vendéglátós ügye, akit a szabályszegés miatt letartóztattak. Erről úgy vélekedett: nem szeretné, ha letartóztatások lennének, hiszen ha nem történik agresszió, akkor csak szabálysértésről van szó.

Hozzáfűzte, hogy megérti a magyar vendéglátósok nehézségeit, de türelmet kér. Szerinte nem megoldás megszegni a szabályokat, ráadásul ilyen esetben akár egymillió forintos pénzbírság, vagy fél-, de akár egyéves bezárás is lehet a büntetés, ez pedig senkinek nem hiányzik és nem éri meg.

Az oltással kapcsolatban elmondta:

Jövő héten kezdik oltani azokat, akik regisztráltak.

Ő maga is oltat majd, de megvárja a kínai vakcinát, mert abban bízik. Inspiráló példaként külön kiemelte Szerbiát, ahol már használják a kínai oltóanyagot, és mivel minden nap jelentést kér arról, hogy ott hány embert oltottak be, így tudja: jobban is állnak az oltásokkal.

Ma vagy holnap kötünk szerződést a kínai vakcinabeszerzésre.

A kínai vakcina nélkül március elejéig 880 ezer embert tudnak beoltani az első oltással. Amennyiben megérkezik a kínai oltóanyag, ezt a számot meg lehet kétszerezni, az orosz oltóanyag segítségével pedig még nagyobb lehet ez a szám.

A miniszterelnök jelenleg azzal számol, hogy húsvétra tudunk újranyitni.

„Akik már védettek, azokra más szabályok vonatkozhatnak, mint azokra, akik még nem kapták meg a vakcinát. De ezekkel a kérdéssekkel egyelőre nem kell foglalkozni, a legfontosabb az, hogy legyen vakcina. Márpedig választani nyugati és keleti vakcina közül akkor lehet, ha van. „

— mondta azzal kapcsolatban, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd azokra, akik már beoltatták magukat.

A gazdaságot nyitás esetén újra kell indítani, erre szolgál a Gazdaságújraindítási Akcióterv. Ennek első részéről, 6000 milliárd forintról már döntöttek.

Brüsszellel kapcsolatban úgy fogalmazott: két területen vagyunk szövetségesei, a digitalizációban és a zöld gazdaságban.

A rendelkezésre álló brüsszeli forrásokat kilenc terület között osztották szét, de erről majd később számolnak be részletesen.

Az egyetemi modellváltási hullámmal kapcsolatban azt mondta: ez történelmi lehetőség Magyarország számára, hiszen 1500 milliárd forintot fektetnek az egyetemekbe.

 

Valódi Hírek