FRISS: Megszavazták a modellváltást a Semmelweis Egyetemen

Ellenszavazat nélkül.

A Semmelweis Egyetem Szenátusa 2021. január 28-i ülésén megszavazta az intézmény modellváltását – olvasható az egyetem által csütörtök délután megosztott közleményében.

Eszerint a Szenátus 41 igen szavazat és 1 tartózkodás mellett támogatta, hogy

az egyetem hat karával, köznevelési és szakképzési intézményeivel, valamint az orvos- és egészségtudományi képzéssel szerves egységben lévő klinikai központjával együtt az állam által alapított, közfeladatot ellátó közérdekű alapítvány fenntartásában működjön.

Mint írják, a modellváltás megvalósításához az állam létrehoz egy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt, és annak adja át a Semmelweis Egyetem fenntartói jogait.

Az egyetem közleménye szerint a modellváltás nem befolyásolja az állami finanszírozású képzések típusát, összetételét, nagyságrendjét, és az egyetem társadalombiztosítás által finanszírozott betegellátó tevékenysége is változatlan marad.

Ugyanakkor ez „hozzájárul annak a célnak az eléréséhez, hogy a Semmelweis Egyetem bekerüljön a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye és Európa 5 legjobb gyógyító egyetem közé és érdemben emelkedni tudjon a betegellátás színvonala” – tették hozzá.

Mi is megírtuk, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervei szerint 2021 első felében szeretné elérni azt, hogy a Debreceni Egyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet, a Semmelweis Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet, illetve a Dunaújvárosi Egyetemet is alapítványi fennhatóság alá vonják.

A Semmelweis mellett a modellváltást néhány napja a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzata is ellenszavazat nélkül fogadta el, ezzel felhatalmazva a szenátusban ülő képviselőiket, hogy szavazzanak igennel arra, hogy alapítványi fennhatóság alá kerüljön az intézmény.

Ezzel szemben a Pécsi Tudományegyetem hallgatói és alkalmazottai egy január 25-én összehívott plénumon azt jelezték, hogy a keretfeltételektől függetlenül elutasítják a modellváltást.

Valódi Hírek