FRISS: Ellenszavazat nélkül fogadta el a modellváltást a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzata

Szerintük a privatizáció nem érinti a hallgatók életét.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata 70:0 arányban fogadta el, hogy a szenátusi tagjaik támogassák az intézmény alapítványosítását. A DEHÖK erről körlevélben tájékoztatta az egyetem hallgatóit – tudta meg a Debreciner.

A lap azt írja, a levelet több hallgató is elküldte a szerkesztőségnek, így kiderült, január 20-án, azaz tegnap tartották a DEHÖK küldöttgyűlését, amelyen a kari HÖK képviselői is részt vettek, és amelyen Bács Zoltán egyetemi kancellár felvázolta nekik az úgynevezett modellváltás lépéseit, stratégiáját, valamint a hallgatókat érintő vonatkozásokat.

A levélben a hallgatói önkormányzat tájékoztatott arról is, hogy ellenszavazat nélkül (70 igen, 0 nem, 0 tartózkodás) fogadták el az egyetem modellváltását, ezzel felhatalmazva a szenátusban ülő képviselőiket, hogy szavazzanak igennel arra.

A DEHÖK értékelése szerint az, hogy az egyetem alapítványi fennhatóság alá kerül

nem lesz hatással a hallgatók mindennapi egyetemi életére, a HÖK érdekképviseleti jogosítványai pedig megmaradnak. Viszont a privatizációval járó előnyökről sem tettek említést.

A DEHÖK Facebook-oldalán viszont azóta sem jelent meg a döntésről szóló hír.

Korábban mi is megírtuk, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021 első felében öt magyar egyetemet szeretne alapítványi fennhatóság alá vonni. A kiszivárgott teljes átalakítási terv menetrendje szerint a héten a végleges előterjesztés születik az ügyben, február 3-án a kormány, majd egy héttel később, 9-én pedig az Országgyűlés elé kerül a kérdés.

(Debreciner nyomán)

(Kiemelt kép: MTVA/Oláh Tibor)

Valódi Hírek