Ukrajnában betiltották a Szputnyik V-t, amiből Szijjártó épp most vásárolt be kétmillió adagot

Csak olyan vakcinát használhatnak az országban, amit az unió is engedélyez.

A kijevi parlament pénteken fogadta el azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a gyógyszerek és védőoltások, köztük a koronavírus elleni vakcinák gyorsított bejegyzését, és amely megtiltja, hogy Oroszországban kifejlesztett oltóanyagokat jegyezhessenek be az országban – adta hírül az ukrán Unian hírügynökség.

A törvénymódosításra a jelen lévő 364 képviselő közül 280-an szavaztak igennel a minimálisan szükséges 226 helyett.

A törvénymódosítás lehetővé teszi az ukrán egészségügyi minisztérium számára, hogy a sürgősségi ellátás miatt gyorsított eljárással jegyezhesse be a koronavírus elleni vakcinákat abban az esetben is, ha objektív okok miatt nem végezték el teljes mértékben az ehhez szükséges klinikai vizsgálatokat.

A döntés feltétele az is, hogy az adott vakcinát már több más országban és az Európai Unióban is be kellett jegyeztetni.

Az orosz vakcinát kizáró, Petro Porosenko volt államfő képviselőcsoportja által benyújtott indítvány szerint a törvény hatálya alá tartozó gyógyszer nem származhat az „agresszorként elismert államból”.

A gyorsított eljárásban kiadott bejegyzési tanúsítvány egy évig maradhat érvényben, újabb egy évre szóló meghosszabbítás lehetőségével.

Mint ismert, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól. Az orosz vakcinából az első hónapban hatszázezer, a másodikban egymillió, az utolsóban pedig négyszázezer adagot szállítanak. Azaz összesen kb. kétmillió adagot szereztek be.

(via MTI)

Valódi Hírek