Szijjártó Péter elmondta, mennyi az a „nagy mennyiségű” vakcina, amit megvettek az oroszoktól

Ebből jut a 133 bátor embernek is.

Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.

Kiderült:

az orosz vakcinából az első hónapban hatszázezer, a másodikban egymillió, az utolsóban pedig négyszázezer adagot szállítanak. Azaz összesen kb. kétmillió adagot szereztek be.

A miniszter szerint „Magyarország nemzeti érdeke, hogy a világjárvány körülményei közepette, az oltás felgyorsítása érdekében újabb biztonságos és hatásos oltóanyagot biztosítson.”

Rámutatott, hogy a beszerzés emberéleteket ment, és felgyorsítja a normális élethez való visszatérést Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon engedélyezték a Szputnyik-V vészhelyzeti használatát, és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei a helyszínen tanulmányozták a vakcina gyártásának körülményeit.

A Szputnyik V-tel kapcsolatban az OGYÉI főigazgatója is nyilatkozott. Szentiványi Mátyás szerint „Összességé­ben elmondható, sok kérdést tettünk föl – s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát”.

(MTI)

Valódi Hírek