Lázár János: országépítésre vagyok alkalmas, nem az ellenfél megsemmisítésére

Orbán Viktorról pedig úgy véli: ő az egyik utolsó valódi vezető politikus Európában.

Kormánypárti képviselők ritkán adnak interjút ellenzéki lapoknak. Lázár János most kivételt tett és válaszolt a 24.hu bizonyos kérdéseire.

A korábbi miniszter elismeri, hogy vége a „sztárságának”, de csak Orbán Viktor tudja, hogy kit, mikor és miért húz hátrébb az első vonalból. Arra, hogy neki később újra juthat e nagyobb szerep, kitérő választ adott. Később aztán hozzátette: „Országépítésre vagyok alkalmas, nem az ellenfél megsemmisítésére. A 2018-as háttérbe lépésemnek van egy felbecsülhetetlen haszna: most nemcsak arra jut időm, hogy tegyem, amit tennem kell, hanem azon is gondolkodhatok, mit kellene tenni. Beleástam magam a vidékpolitikába, végtelenül inspirál és határtalanul élvezem, ahogy kémlelhetem a látóhatárt.”

A kormánybiztos szerint tehát nem arról van szó, hogy bármiféle személyes- vagy politikai ellentét húzódna a háttérbe vonulása mögött. Sőt, úgy gondolja, a kormányfő

„nyitott alkat, nem dogmatikus, tárt karral fogadja a megalapozott kezdeményezéseket.”

Hozzáteszi közte és Orbán közt általában csak a célokhoz vezető eszközök kérdésében van véleménykülönbség. Példaként említi a vasárnapi boltzárat, melynek kapcsán szerinte a kormány megfutamodott. De ide sorolja a kiskereskedelmi hálózatok adóztatását, a multik elleni küzdelmet, az autóipar állami dotációjának csökkentését és azt is. Hozzáteszi, ő kevesebb stadionépítéssel is beérné. „De a szuverenitással, az erős Magyarország felépítésével kapcsolatban mindig támogattam és támogatni is fogom a Fideszt.

Az irányt tekintve orbánabb vagyok Orbánnál.”

Lázár János szerint a sikeres politikához valódi teljesítmény kell, kommunikációval és népszerűségkereső lépésekkel nem lehet sokáig hatalmon maradni. Ugyanakkor úgy véli, „a politikus van a társadalomért és nem fordítva.”

Az Európai Unióval való ellentétről úgy vélekedik, „Brüsszelben percemberkék dáridója zajlik” és az Európai Tanács politikusainak nincsen elképzelése arról, hogy valójában milyen Európát is akarnak. Ezzel szemben a magyar miniszterelnöknek van ehhez kapcsolódó érvényes gondolata, hiszen ő „ma a kontinensünk legértelmiségibb attitűdű politikusa: elméleti és nemcsak gyakorlati oldalról foglalkozik a politikával, a jövő fontos kérdéseivel. Ennek a vezetőtípusnak ő az egyik utolsó képviselője Európában.”

Lázár János úgy látja, a Fidesz brüsszelezése és sorosozása egy olyan egyszerű üzenet, amely mögött egy jól végiggondolt társadalompolitika áll, fókuszban az önállósággal, a családtámogatással és az alacsony adókulcsokkal. Hozzáteszi,

Orbán közvetlen kollégájaként nem érzi, hogy csorbult volna Magyarországon a demokrácia.

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem helyzetéről, illetve a Csányi Sándorral való kapcsolatáról, az agráriumba ömlő milliárdokról, az ágráriumba ömlő milliárdok mellett beszélt az orosz, kínai és amerikai kapcsolatokról is. Utóbbi kapcsán szóba került Orbán Viktor kampánya Joe Biden ellen.

Lázár szerint tiszteletet parancsoló, hogy a kormányfő végig azt mondta, amit gondol, ugyanakkor tudomásul veszi a teljes kormány, hogy az amerikai választópolgárok nagy része végül nem az ő kedvezményezettjükre, Donald Trumpra voksolt. „Felelős magyar politikus nem mondhat mást, mint hogy: új elnök, új remények, új szerelmek.”

A volt miniszter megemlítette, hogy az európai népek középmezőnyébe tartozunk, és a V4-ek összefogásának köszönhetően továbberősödtünk. Magyarország Orbán Viktor kiállásának köszönhetően végre ismét képes érvényesíteni az érdekeit. Éppen ezért ideje lerázni magunkról a gyarmati, tartományi hozzáállást. Be kell fejeznünk a

„kicsik vagyunk, elesettek, egyedül nem fog menni, valakinek mindig a s*ggét kell nyalni”

mentalitást, mert ez sehová se vezet.

Az interjúban szóba került még, hogy Orbán Viktor leasszonyságozta Karikó Katalint. Lázár erre annyit mondott, „no comment”. A pozsonyi csatáról szóló filmet majd megnézi, ha végzett az összes fontos és értékes filmmel, Szájer József botrányával kapcsolatban pedig nincs mondanivalója, mert „Földdel foglalkozom, tehenekkel, lovakkal, kutyákkal. Country life!”

Lázár János egyébként nem aggódik a jövő miatt, szerinte a miniszterelnök egy időtálló rendszert rakott össze.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek