Népirtással vádolta meg Kínát a távozó amerikai külügyminiszter

Pompeo szerint átnevelő táborokba küldik és sterilizálják a kisebbségeket.

Mike Pompeo, az Egyesült Államok távozó külügyminisztere kimondta: Kína népirtást követ el az ujgur és más kisebbségek ellen.

„A rendelkezésemre álló tények kimerítő vizsgálata után arra jutottam, hogy a Kínai Népköztársaság a Kínai Kommunitsa Párt irányításával népirtást követ el Hszincsiangban a nagyrészt muszlim ujgururok, illetve más etnikai és vallási kisebbségek ellen” – írta Pompeo a Twitteren.

Kína Hszincsiangban – amely autonóm ujgur területnek számít – legalább egymillió kisebbséghez tartozó embert zárt politikai átnevelő táborokba. Az ellenük szóló vádak mondvacsináltak, mint például az imádkozás vagy az utazás más területekre.

Büntetésként a kisebbség tagjait kényszermunkára küldik és strerilizálják; ennek kapcsán Pompeo az ujgurok megsemmisítésére irányuló szisztematikus kísérletről beszélt; két nappal Joe Biden beiktatását megelőzően.

Peking tagadja a vádakat, de ez sem fog sokat segíteni a két ország viszonyán, amelyet többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkájának akadályozása a koronavírusjárvány kapcsán eleve kikezdett.

(politico.eu)

Valódi Hírek